Okul öncesi dönem çocuğunda dini tasavvurlara psikolojik bir yaklaşım
A psychological approach to the religious imaginations at preschool period child
- Tez No: 204559
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL APAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Okulöncesi dönem, Tasavvur, Dini Tasavvur
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Din psikolojisi, dinin insana yansıyan, onu etkileyen yönünü inceleyen birbilim dalıdır. nsan davranışları içerisinde dini özellik gösteren her belirti dinpsikolojisini ilgilendirir. Dini tasavvurlar da din psikolojisinin incelemealanlarından biridir.Okulöncesi dönem insan yaşamının en önemli dönemlerindendir. Budönem, bireyin kişiliğinin, sosyal ilişkilerinin, dini yaşantısının tohumlarınınatıldığı, hayatının geri kalanını önemli ölçüde etkileyecek bir dönemdir. Budönemdeki çocukların dini tasavvurlarının nasıl olduğu, dini kavramları nasılalgıladıkları bu çalışmanın konusudur.Okulöncesi dönemdeki çocukların dini tasavvurlarını öğrenebilmekamacıyla yaptığımız bu çalışma bize, çocukların hayal dünyalarına, dinikavramları yorumlayış tarzlarına ulaşma olanağı vermiştir. Çalışmanınsonucunda çocuklarda Allah tasavvurunun oluştuğunu, çocukların Allah'ıyaşlarından beklenen antropomorfik tasavvurdan çok soyut tasavvur ettiklerigörülmüştür. Okulöncesi dönemdeki çocuklarda cennet, cehennem, melek vepeygamber tasavvurlarının oluşmaya başladığı tespit edilmiştir. Bu tasavvurlarınşekillenmesinde, ailenin, kültürün, bazı TV programlarının ve son yıllardaartmaya başlayan çocuklara yönelik dini içerikli yayınların etkisi olduğusöylenebilir.
Özet (Çeviri)
Psychology of religion is a discipline which researches the reflecting andaffecting respects of religion to humankind. This discipline deals with the everyreligious signs in human behaviours religious imaginations are one of the areas ofstudy.This period is a cycle in which the person begins to develop his/herpersonality, social relationships and religious life, at the sametime this periodinfluences the rest of life of person. The subject of this study is to examine howchildren perceive the religious concepts and how the religious imaginations ofchildren at this period.This study which aims at to know the religious imaginations of prescoolchildren has given us the possibility to reach to the worlds of image of them andways of interpretations of religious concepts. This study shows that the image ofAllah becomes to form at this period and these children perceive the abstract Allahinstead of antropomorphic one as expected at this age group. Preschool agechildren have paradise, hell, angel, prophet concepts. Family, culture, some tvprogrammes and other religious thematic publications which are prepared forchildren have influenced upon the formation of their imaginations for this type.Key concepts: Preschool age, Imagination, Religious Imaginations.