Rus kaynaklarına göre Anadolu'daki Ermeni faaliyetleri (1914-1918)
Armenian activities in the Eastern Anatolia according to Russian sources (1914-1918)
- Tez No: 204558
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: I. Dünya Savaşı, Ermeniler, Çarlık Rusya, Doğu Anadolu, GüneyKafkasya, World War I, The Armenians, Russia, Eastern Anatolia, SouthCaucasia
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜTAR H ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZRUS KAYNAKLARINA GÖRE DOĞU ANADOLU'DAK ERMENFAAL YETLER (1914-1918)Şahin DOĞANDANIŞMAN: Doç. Dr. Orhan DOĞANYIL: 2007, Sayfa: 98Jüri: Doç. Dr. Orhan DOĞANDoç. Dr. Ahmet EY C LYard. Doç. Lütfi ALICIXIX. yüzyılda Batılı güçlerin izledikleri sömürgeci politikalar XX. yüzyılınbaşlarında iyice yoğunlaşmıştır. Bu dönemde, Osmanlı Devleti'ni parçalamak vepaylaşmak Batılı devletlerin izledikleri siyasetin en önemli parçalarından biri hâlinegelmiştir. Çarlık Rusya da Kafkaslar, Doğu Anadolu ve Boğazlar üzerindeki tarihselamellerini gerçekleştirmek için bu durumu fırsat bilerek Osmanlı Devleti'nden payalma hesapları içerisine girmiştir. Diğer Batılı devletlerin Anadolu'nun muhtelifbölgelerinde Osmanlının Gayr-i Müslim tebaasını (özellikle Ermeniler) kendiamaçları doğrultusunda kullandıkları gibi, Ruslar da Doğu Anadolu'yu işgal ederkenbölgedeki Ermenileri bu amaç doğrultusunda kullanmışlardır. Doğu Anadolu'dakiErmeniler Rus birliklerine her şekilde yardım ederek (isyanlar çıkararak, yataklıkyaparak, bölge hakkında Rus birliklerini bilgilendirerek, casusluk yaparak vb.) Rusişgalini desteklemiş ve Rus birliklerine katılarak yüz yıllar boyunca birlikteyaşadıkları Müslüman halkı Büyük Ermenistan hayalini gerçekleştirmek amacı ilekatletmişlerdir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF HISTORYINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisARMENIAN ACTIVITIES IN THE EASTERN ANATOLIAACCORDING TO RUSSIAN SOURCES (1914-1918)Şahin DOĞANSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Orhan DOĞANYear: 2007, Pages: 98Jury: Assoc. Prof. Dr. Orhan DOĞANAssoc. Prof. Dr. Ahmet EY C LAsist. Prof. Dr. Lütfi ALICIEmperialist policies pursued by The Western Powers in the 19th century wasintensified in the begining of the 20th century. One result of this policy was thedivision and sharing of the Ottoman Empire by these poewers. In this circumtancesTsharist Russia tried to establish her control over the Caucasias, Eastern Anatolianand Straits. Other European big powers used non-muslims, especialy the Armenians,in Eastern Anatolia in order to pursue their own policies. The Russians also used theArmenians their goals during the war. The Armenians of the region helped Russianarmies, by providing intelligence revolting against the Ottomans and fighting in theRussian armies, because they wanted to establish ?A Greater Armenia? by the help ofRussian. By doing this they betrayed the Turks with whom they had lived forcenturies in peace.