Radikal İslami söylemlerde kullanılan kavramların Kur'an'da ifade ettiği anlamlar
Concepts useful in the radical Islamic discourses to express the meanings in the Quran
  1. Tez No: 204560
  2. Yazar: TUĞBA CANSEVER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Radikal slam, Kavram, Cihat, Qur?an, Radical Islam, Concept, Jihad
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜTEMEL SLAM B L MLER ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZRAD KAL SLAMÎ SÖYLEMLERDE KULLANILANKAVRAMLARIN KUR'AN'DA FADE ETT Ğ ANLAMLARTuğba CANSEVERDANIŞMAN: Prof. Dr. M. Kemal AT KYıl : 2007, Sayfa: 50Jüri :Prof.Dr. M. Kemal AT K:Prof.Dr. H. Ezber BODUR:Doç.Dr. Zekeriya PAKSon dönemlerde slam Dini ile ilgili yapılan tartışmaların ağırlık noktasınıtoplumsal değişim ve süreklilik oluşturmaktadır. Bunun sonucu olarak modernizm,çağdaşlık, yenilikçilik, dini hareketler gibi kavramlar hakkında yorumlaryapılmaktadır.Dini hareketler başlığı altında yer alan hareketlerden biri de Radikal slamihareketlerdir. Bu hareket slam dünyasında hâkim olan siyasi ve fikri yapıda köklüdeğişiklikler yapmayı hedeflemektedir. Hedefini gerçekleştirme yolunda Kur'anreferanslı olan cihat, hüküm, halife, hizb, mülk, küfür, şura, itaat, şeriat, tevhit,ümmet, daru'l slam, daru'l harb gibi kavramları kullanmaktadırlar.Biz araştırmamızda slam dininin temel kaynağı olan Kuran'ın bu kavramlarınasıl değerlendirdiğini ve hangi amaçla kullandığını tespit etmeye çalıştık. Radikalslami hareketlerin yapısal ve düşünsel özelliklerini belirleyen bu kavramları süreçiçerisinde anlamlandırmada bir farklılık olup olmadığını irdelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF ESSENT AL ISLAMIC SCIENCESINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisCONCEPTS USEFUL IN THE RADICAL ISLAMIC DISCOURSESTO EXPRESS THE MEANINGS IN THE QURANTuğba CANSEVERSUPERVISOR: Prof. Dr. M. Kemal AT KYear : 2007, Page: 50Jury :Prof.Dr. M. Kemal AT K:Prof.Dr. H. Ezber BODUR:Asist.Prof.Dr. Zekeriya PAKNowadays it has been discussed the main points are social change andcontinuity. As the result of this some discussion have been taken place on someconcepts of titles such as modernism, innovation, contemporaneity and religiousmovements.One of the movements that is known under the title of religious movement isRadical Islamic Movements. This movement aims at to make main changes on politicand intellectual that makes Islamic world dominant. In order to put its aim intoreality, some of the concepts, that are referenced by the Quran, such as jihad , rule,caliph, hizb, property, abuse, council, obedience, Islamic law, dar el islam, dar elharb. are being used.In our Project we tried to determine how the above concepts were appreciatedand also on what aims these concepts were used in the Quran that is the mainresource of the religious of Islam. We also tried to examine whether there aredifferences in meaning of these concepts that determine the constitutional andintellectual features of the radical Islamic movement.