Er-Risaletü'l-Ahmediyye fi'l-Veladetil'l-Muhammediyye (giriş-transkripsiyonlu metin-gramatikal indeks)
  1. Tez No: 204649
  2. Yazar: MUSTAFA ŞİRİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HANİFİ VURAL, Y.DOÇ.DR. AYDIN BUDAK, Y.DOÇ.DR. MEHMET MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Akşemseddinzade Hamdullah Hamdi, Er-risaletü'l- Ahmediyye fi'l-veladeti'l-Muhammediyye
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Eski Anadolu Türkçesi 13.yy'dan 15.yy ortalarına kadar olan dönemde kullanılanyazı dilinin adı olarak ifade edilmektedir. Çalışmada bu döneme ait olan HamdullahHamdi'nin ?Er-risalet-`l-Ahmediyye fi'l- veladeti'l-Muhammediyye? adlı eseri incelenerekdönemin dil özelliklerinin daha iyi anlaşılması ve dilin gelişimine ışık tutmasıamaçlanmıştır. Eserin yazarı olan Hamdullah Hamdi, Akşemseddin'in oğludur. Arapharfleriyle yazılmış ve 110 sayfadan oluşan eser, stanbul Üniversitesi Kütüphanesi'ndemevcut olup bir kopyası alınarak günümüz Türkçesine transkribe edilmiştir. Daha sonratranskribe edilen metin dil özellikleri bakımından incelenmiş, gramatikal dizinoluşturulmuş. Sonuç olarak, bugünkü Türkiye Türkçesi içerisinde değerlendirilen eser,dönemin özelliklerini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Ancient Anatolia Turkish has defined as writing language which is used inperiod of time from 13. century to middle of 15. century. In this study, the book ofAksemseddinzade Hamdullah Hamdi, named `Er-risaletü?l- Ahmediyye fi?l-veladeti?l-Muhammediyye?, belongs to this period, has been examined for aiming to understandlanguage characteristics and to supplement to development of language of this period.Hamdullah Hamdi, who is author of the book,, is son of Akşemseddin. The book, that iswritten with Arapic Alphabet and completed 110 page , exist in stanbul ÜniversityLibrary, was translated in today?s Turkish with taken a copy. Then translated text has beenexamined from point of language characteristics and has been made grammatical index. Asa result, The book,that examined in today?s Turkey Turkish, has supported characteristics ofthe period.Key Words : Ancient Anatolia Turkish, Akşemseddinzade Hamdullah Hamdi,Er-risaletü?l- Ahmediyye fi?l-veladeti?l-Muhammediyye