Tirebolulu Hasan Fehmi'nin er-Risâletü'l-Hüseyniyye fî Emânâti'l-İlâhiyye adlı tefsir çalışmasının tahlili
The analysis of the tafseer work 'er-Risâletü?l-Hüseyniyye fî Emânâti?l-İlâhiyye' of Hasan Fehmi from Tirebolu
  1. Tez No: 253386
  2. Yazar: SAİDE YETİŞKEN HANÇABAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS EKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tirebolulu Hasan Fehmi, er-Risâletü'l-Hüseyniyye fî Emânâti'l-İlâhiyye, ihtisas tezi, klasik tefsir, modern tefsir, Hasan Fehmi from Tirebolu, er-Risâletu?l-Huseyniyye fî Emânâti?l-Ilâhiyye, specialization thesis, classical tafseer, modern tafseer
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu çalışmada Tirebolulu Hasan Fehmi'nin er-Risâletü'l-Hüseyniyye fî Emânâti'l-İlâhiyye adlı tefsir çalışması tahlil edilmiştir. Risale, II. Meşrutiyet sonrası Osmanlı medreselerinde görülen ıslahat hareketleriyle ortaya çıkmış ihtisaslaşma çabalarının bir ürünüdür. Kısaca ifade edilecek olursa risale bir ihtisas tezidir. Risalenin özelliği sebebiyle bu çalışmada Türkiye'de ihtisaslaşmanın nasıl başladığını ortaya koymak ve tefsir alanında ihtisaslaşmanın ilk örneklerinden biri olan er-Risâletü'l-Hüseyniyye fî Emânâti'l-İlâhiyye'nin özelliklerini tesbit etmek hedeflenmiştir.Tez giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında konunun önemi, tez olarak seçilmesinin sebepleri ve çalışmada takip edilen metod üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde Tirebolulu Hasan Fehmi'nin hayatı ve medreselerde ihtisas tezi yazım geleneğinin nasıl başladığı incelenmiştir.İkinci bölümde özelliklerini tesbit etmek için risale klasik tefsir geleneği, modern tefsir geleneği ve araştırma teknikleri açısından değerlendirilmiştir. Risale modern tefsir geleneğinin özelliklerini taşısa da genel itibariyle klasik tefsir geleneğine daha yakındır. İhtisas tezi olması sebebiyle de günümüz tezleriyle benzerlik arzetmektedir.Üçüncü bölümde matbu olmadığı için risalenin transkripsiyonuna yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this paper, er-Risâletü?l-Hüseyniyye fî Emânâti?l-İlâhiyye, the tafseer work of Hasan Fehmi from Tirebolu is analysed. Risale is a product of the efforts for specialization that has been brought about through the reform movements seen in the Ottoman madrasas. In short, risale is a specialization thesis. Due to the nature of the risale, the paper aims at describing how specialization began in Turkey and determining the characteristics of er-Risâletü?l-Hüseyniyye fî Emânâti?l-İlâhiyye which is one of the first examples of specialization in the area of tafseer.The paper consists of an introduction and three sections. In the introduction, the significance of the subject, the reasons for choosing it for a thesis, and the method followed in the study is explained. The first section elaborates on the life of Hasan Fehmi from Tirebolu and how the tradition of writing specialization theses began in madrasas. Then in the second section, the risale is evaluated, in order to determine its particularities, based on the traditions of classical and modern tafseer and research techniques. Even though the risale carries features of the tradition of modern tafseer, overall, it is closer to the tradition of classical tafseer. Since it is a specialization thesis, the risale has similarities with today?s theses. In the third and last section, the transcription of the risale is provided since it is not printed.