Interfirm relations and innovative capacity in Adana Organized Industry zone: A case study on textile firms
Adana Organize Sanayi bölgesindeki firma ilişkileri ve yenilik üretme kabiliyeti: Tekstil firmaları çalışması
- Tez No: 204681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küme, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, firma ilişkileri, Cluster, SMEs, inter-firm relationships
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Son yıllarda küçük ve orta büyüklükteki işletmelerlerin (KOB ) öğrenme yetileri ve bilgiüretme yetenekleri artan oranda vurgulanmaktadır. Küme kavramı, KOB 'lere yapısalsınırlamalarının üstesinden gelme ve güvene dayalı firma ilişkileri kurma olanağını sağlayancoğrafi yoğunlaşmayı temsil etmektedir. Güvene dayalı firma ilişkileri KOB 'lerin işbirliğive rekabet bağlantılarını kurması için fırsatları arttırır. Bu çalışma Adana Organize SanayiBölgesindeki (AOSB) firma ilişkilerini tanımlamak amacıyla tekstil sektöründeki KOB 'leriincelemektedir. Bu çalışmanın amacı, KOB 'lerin firma ilişkilerinin geliştirilebilmesi içinpolitika önerileri oluşturmaktır. lk olarak, küme kavramının çeşitli yaklaşımları, kümekavramının koşulları, işbirliği ve rekabetin yararları teorik bir çerçevede sunduldu. KOBkavramı, temel zayıflıkları vurgulanarak anlatıldı. Bu bağlamda, AOSB'deki tekstilKOB 'lerinin yenilik üretme başarımına ve firmalar arası ilişkilerine dayanarak temelözellikleri analiz edildi. Araştırma sonuçlarından iki temel sonuca ulaşıldı. AOSB'dekitesksil KOB 'leri işbirlikleri oluşturmak için daha fazla firma ve kuruluş ile ilişkilerinigeliştirmeye ve rekabetçilik kazanabilmeleri için daha fazla yenilikçi servislere ihtiyaçduymaktadır.
Özet (Çeviri)
Over the recent years, the learning capacity and knowledge creation ability of small andmedium-sized enterprises (SMEs) have been increasingly highlighted. Cluster conceptrepresents as a geographical agglomeration where SMEs overcome the structural constraintand develop inter-firm relationships based on the trust. The trust based inter-firm relationsincrease the opportunity of SMEs to establish cooperation and competition linkages. Thepresent study investigated SMEs in textile sector to identify the inter-firm relationships inAdana Organized Industry Zone. The aim of this study is development of policyrecommendations for promoting inter-firm relationships of SMEs. First, we present thetheoretical perspective of various approaches the cluster concept, strategic elements ofcluster, advantages of clustering and competitive and cooperation advantages. Then weexplain the SMEs concept mainly emphasized on the basic weaknesses of SMEs. In thisregard, we analyze the main characteristics of textile SMEs in AOSB based on theinnovative performance and inter-firm relations. Two main aspects are concluded from thesurvey results. Textile SMEs in AOSB require developing more relationships with firms andinstitutions to constitute cooperation and higher innovation services to gain competitiveness.