Exchange rate volatility: The case of Turkey
Döviz kuru oynaklığı: Türkiye örneği
  1. Tez No: 204680
  2. Yazar: KEVSER ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESMA GAYGISIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru Oynaklığı, GARCH/EGARCH modelleri, Tdağılımı, TCMB, İşlem Hacmi, Exchange Rate Volatility, GARCH/EGARCH models, Student-tDistribution, CBRT, Trading Volume
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, önceki çalışmalardan farklı olarak, dolar/lira kuruna GARCH veEGARCH modelleri uygulanarak T dağılımının ve normal dağılımın açıklayıcılığınınkarşılaştırılması yapılmıştır. Daha sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın(TCMB) aldığı kararların ve hareketlerinin döviz kuru seviyesine ve oynaklığınaolan etkisi araştırılmıştır. Ayrıca, döviz kuru oynaklığı ve döviz piyasası likiditesiarasındaki ilişki spot piyasa işlem hacminin modellere dahil edilmesi ileincelenmiştir. Sonuçlar önceki bulgulardan farklı olarak, T dağılımının leptokurticözelliğinin açıklamada normal dağılımdan daha iyi olmadığını ortaya koymuştur.Bununla birlikte, gösterge Türk hazine bonosu oranlarındaki artış, döviz alımmüdahaleleri ve döviz ihaleleri durdurma/ihale miktarını azaltma duyuruları Türklirasında değer kaybına yol açmaktadır. Pozitif anlamlı kaldıraç etkisi nedeniyleARCH ve GARCH modellerinin varyans eşitliklerine ait sonuçlar fazlasıyla farklılıkgöstermektedir. Bu nedenle sonuçlar dikkatli değerlendirmelidir. Spot piyasa hacmimodellere dahil edildiğinde yalnızca EGARCH modellinde anlamlı sonuçlar eldeedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, different from previous studies, the explanatory power of Student-tdistribution is compared to normal distribution by employing both standard GARCHand EGARCH models to dollar/ lira (USD/TRY) exchange rate. Then the impact ofCentral Bank of Republic of the Turkey?s (CBRT) decisions and actions on both thelevel of exchange rate and the volatility is investigated. Moreover the relationshipbetween volatility and market liquidity is examined using spot foreign exchange(FX) market volume as a proxy. The results reveal that, in contrast to precedingfindings, Student-t could not capture the leptokurtic property better than normaldistribution does. Furthermore, an increase in Turkish government benchmark bondrates, CBRT FX purchase interventions and announcement of suspending/decreasing-the-amount-of FX auctions lead Turkish lira to depreciate. Because of thesignificant positive leverage effect, the results of GARCH and EGARCH varianceequations differ so much. Thereby the results should be evaluated cautiously. Inaddition it is observed that, only EGARCH model gives significant results when thespot market trading volume is included in the models