Radicalisation of politics at the local level: The case of Fatsa during the late 1970s
Yerel düzeyde siyasetin radikalleşmesi: 1970'lerin sonuna doğru Fatsa örneği
- Tez No: 204682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Toplumsal Hareketler, Yerel Devlet, Sol Kanat Belediyeler, Urban Social Movements, Local State, Leftwing Municipalities
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Kent mekanı çatışan çıkarların alanıdır. Temsiliyetin kurumsallaşmış kanallarında, sömürülen vebaskı altındaki grupların seslerinin kaybolması nedeniyle, bu kesimler kentsel mekanda nadirenkimliklerini ifade şansını yakalarlar. Öte yandan, yerelle sınırlanmış grupların da kentin anlamınıve iktidar yapısını değiştirme şansı yoktur. 1970lerde kentsel toplumsal hareketler, baskın güçilişkileriyle mücadele edebilecek ve yeni bir kent anlamı yaratabilecek alternatif bir çıkartemsiliyeti biçimi olarak görüldüler. Fakat bu tür hareketler, bir ölçüde de yerel formlarıdolayısıyla, baskın kentsel sisteme meydan okumalarında başarılı olamadılar.1970ler Türkiye'de kentsel alanlar da dahil olmak üzere siyasal yaşamın radikalleşmesine tanıkoldu. Yeni Belediyecilik ve radikal gençlik hareketleri tarafından desteklenen GecekonduHareketleri gibi hareketlenmeler o dönemde ortaya çıkan radikalleşmenin örnekleriydi.1970lerin sonunda, küçük bir Karadeniz kenti olan Fatsa, ara seçimlerde radikal sol kanattan birhareketin belediyeyi kontrol altına almasıyla birlikte, radikal bir dönüşümün içine girdi. Merkezsiyasi partilerin belediyedeki uzun süreli hakimiyetlerinden sonra kendini devrimci olarakadlandırna bir hareketin çıkardığı bağımsız adayıyla seçimleri kazandı ve Fatsa Belediyesindeiktidara geldi. Böyle bir durumun gerçekleşmesi mümkün olduysa bunda sürecin içerisine dahilolan ileri gelen yerel aktörlerin önemli bir yeri vardır. Diğer bir deyişle, etkili yerel aktörlerlebaşarılı bir şekilde eklemlenmiş olan ulusal düzeydeki bir devrimci hareket, belirli bir belediyedeyerel aktörleri iktidara getirerek özel bir durum yaratmıştır. Bu değişimi yeni belediye politikalarıve katılımcı mekanizmaların ortaya çıkışı izlemiştir. Sorunların belirlenmesinde veçözümlenmesinde yerel halkın katılımı yeni yönetim tarafından ana unsur olarak görülmüştür.Bu tez, kentsel politikaların radikalleşmesinin bir örneği olarak Fatsa deneyiminin yükseliş vedüşüşünü yerel politikaların kavramsal özelliklerine bağlayarak incelemektedir. Fatsa deneyimianlatılırken sadece ulusal kavramsal özelliklere ya da yerel aktörlerin statüleri gibi yerel özgünkoşullara bakmanın yeterli olmayacağı iddia edilmektedir. Tatminkar bir yaklaşım, hem yerelözgün koşulları hem de ulusal düzeydeki kavramsal özellikleri sentezleyen bir çerçeve içinde elealmalıdır.
Özet (Çeviri)
Urban space is an arena of conficting interests. Seldomly dominated has the opportunity toexpress its identity on and through urban space as the exploited and oppressed groups lose theirvoice within the insitititonalised channels of representation. On the other hand, the localisedvoices do not have the chance to change the urban meaning and the power structure. In the 1970s,urban social movements were seen as an alternative form of interest representation which couldchallenge the dominant power relations and create a new urban meaning. Yet, such movementswere largely failed to mount such a challenge to the dominant urban system partly due to theirlocalised forms.In Turkey, 1970s witnessed to a radicalisation of political life including the urban areas. Themobilisations such as the New Municipalism and Squatter Movements supported by radicalyouth movements were the examples of emerging radicalism of that period.In the late 1970s, a relatively small Black Sea town, namely, Fatsa underwent a radicaltransformation when one of the radical left wing movement took control of the municipality inthe byelections. After a long period of domination of mainstream parties upon the municipality, aself decleared revolutionary movement won the local elections with their independent candidateand came to power in Fatsa Municipality. If this was possible it was largely due to activeinvolvement of the prestigous local actors in this process. In other words, a sucessful articulationof a national revolutionary group with influencial local actors created a unique situation bybringing them to power in this particular municipality. This change was followed by the rise ofnew and novel forms of municipal policies and of participatory mechanisms. In the identificationof problems and their solutions the participation of local population is seen as the key element bythe new administration.This thesis examines the rise and decline of Fatsa experience as one of the example ofradicalisation of urban politics by linking the experience to the contextual features of localpolitics. It is claimed that to explain the Fatsa experience it is not enough to look at either to the(national) contextual features or the local specificities such as the status of those local actors etc.A satisfactory approach has to take both local specificities and national contextual features intoaccount within a syntetic framework.