Evaluation of the financial instruments within the conservation activities
Koruma etkinlikleri içinde finansman araçlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 204698
  2. Yazar: ŞAHİN EVRİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, taşınmaz kültür varlığı, finansman araçları, Conservation, immovable cultural property, financial instruments
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Türkiye'de taşınmaz kültür varlıklarının korunması, ilgili yasa ve yönetmeliklerdoğrultusunda gerçekleştirilen tescille mümkün olmaktadır. Bu yasal belgelemetescillenmiş taşınmazların imar haklarını kısıtlamaktadır. Taşınmaz sahibi taşınmazıüzerindeki imar haklarını kaybederken aynı zamanda yapının bakım, onarım verestorasyonu konusunda da sorumlu kılınmaktadır.Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu içinfinansal destek sağlayan araçların başarılarını ve eksiklerini incelemek, son yasaldüzenlemelerle yürürlüğe giren yeni araçların olası katkılarını araştırmak ve yenifinansman araçları için öneriler getirirken mevcut araçların güçlendirilmesi amacıylapolitikalar üretmektir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, the immovable cultural properties are conserved by being listed either assingle units or as conservation zones in accordance with relative laws andregulations. This legal registration restricts the development rights of theseimmovable estates. While the owner of the immovable looses the development andthe productive rights over his estate, he is also undertaken the maintenance, repairand restoration responsibilities of the building.The purpose of this study is to analyze the achievements and the deficiencies of thefinancial aids supplied for maintenance, repair and restoration of cultural propertiesin Turkey, to survey possible contributions of new financial instruments which havebeen came into force with the last legal arrangements and to make policies forstrengthening the present instruments while new financial instruments are alsoproposed.