Representations of children in Kemalettin Tuğcu's novels
Kemalettin Tuğcu romanlarında çocuk temsilleri
  1. Tez No: 204699
  2. Yazar: EBRU ARICAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kemalettin Tuğcu Romanları, Çocuk Edebiyatı, Temsil, Öksüzlük, Yoksulluk, Muhafazakârlık, Kemalettin Tuğcu?s Novels, Children?s Literature, Representation, Orphanhood, Poverty, Conservatism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez, 1960'lar ve 1970'lerde popüler olmuş Kemalettin Tuğcu'nun çocukromanlarını analiz etmeye yöneliktir. Bu çalışma, Kemalettin Tuğcu kitaplarındakiçocukluk, yetişkinlik, öksüzlük/yetimlik, zenginlik ve yoksulluk temsillerini, çocukve yetişkin, zengin ve yoksul arasındaki ilişki üzerinden incelemektedir. Asıl olarak?kurtarıcı? ve erdemli olarak temsil edilen yoksul öksüz/yetim çocuk Tuğcuromanlarının baş kahramanıdır. Toplumsal-kültürel hiyerarşiler yoksul öksüz/yetimçocuğun yetişkinlerle ve zenginlerle karşılaşması ve ilişkisi üzerinden temsiledilmektedir. Bu çalışma, Kemalettin Tuğcu romanlarının öksüzlük/yetimlik veyoksulluğu sadece maddi-ekonomik bir durum olarak değil, öncelikli olarak moral-manevi bir durum olarak temsil ettiği üzerinde durmaktadır. Bu tez, ayrıcaKemalettin Tuğcu romanlarındaki muhafazakâr unsurları anlamaya yöneliktir.
Özet (Çeviri)
This thesis is an attempt to analyze the narrative structure of Kemalettin Tuğcu?snovels for children that became popular in the 1960s and the 1970s. It examines therepresentations of childhood, adulthood, orphanhood, richness and poverty inTuğcu?s books through the relations between the child and the adult and the rich andthe poor. The poor orphan child that is portrayed especially as ?savior? and virtuousis the main character of Tuğcu?s novels. Socio-cultural hierarchies are representedprimarily through the encounter and the relationship of the poor orphan child withthe adults and the rich. This study argues that Kemalettin Tuğcu?s novels representorphanhood and poverty primarily as moral-spiritual states and not simply a material-economic situation. The thesis also pays attention to the conservative themes inTuğcu?s books.