Control and manipulation of life: A critical assessment of genetics through the perspectives of Hans Jonas, Martin Heidegger and Michel Foucault
Hayatın kontrol ve manipülasyonu: Hans Jonas, Martin Heidegger ve Michel Foucault'nun bakış açılarıyla genetiğin eleştirel bir değerlendirmesi
  1. Tez No: 204697
  2. Yazar: ONUR BİLGİNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Mikrobiyoloji, Siyasal Bilimler, Science and Technology, Microbiology, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset Teorisi, Etik, Hans Jonas, Martin Heidegger, MichelFoucault, Araştırma olarak Bilim, `Çerçeveleyen' Teknoloji, ktidarın Soykütüğü, ktidar-bilgi, Bio-politik, Tıp Söylemi, Doğum Öncesi Genetik Tarama, nsanKlonlama, Genetik Mühendisliği, Techné, Genetikleşme Tezi, HastalığınMekansallığı, Hastalığın Dördüncü Tip Mekansallığı, Political Theory, Ethics, Hans Jonas, Martin Heidegger, MichelFoucault, Science as Research, Technology as Enframing, Genealogy of Power, Power-knowledge, Bio-politics, Medical Discourse, Prenatal Genetic Screening, Human Cloning, Genetic Engineering, Techné, Geneticization Thesis, Spatializationof Disease, Fourth Spatialization of Disease
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma genetik bilimindeki son dönem gelişmelerin politik ve etik yönlerini elealmaktadır. Çalışmanın amaçladığı genetiğin bilimsel ve teknolojik dayanaknoktalarını tarihsel, felsefi ve politik bir eksen üzerinde -Jonas, Heidegger veFoucault'nun eleştirel bakış açılarını ele alarak- gösterebilmektir. 16. ve 17.yüzyıllarda tetiklenen bilim ve teknoloji devrimlerinin kısa bir değerlendirmesiylebaşlayarak tezimde savunmaya çalıştığım görüş: hayatın kontrol ve manipülasyonfikrinin genetiğin bizlere sunduğu bir yenilik olmadığı, aksine modern insanın meta-teorik uslamlamasının altında yatan tarihsel bir yönelim olduğudur. Diğer bir deyişle,`hayatın kontrol ve manipülasyonu fikri' genetiğin uygulamaları sonucunda kazaraortaya çıkmış teknolojik bir ölçüsüzlük/aşırılık değildir. Aksine, bu çaba, moderninsanın rasyonel politik gündeminin tam da merkezinde bulunan bilimsel veteknolojik bir `projedir'. Bu yüzden, genetiği Bacon-vari bir faydacılık ve iyimserlikile okumaya çalışan her çaba onun karmaşık politik doğasını kavramakta başarısızolacaktır. Etik ile ilgili meselelerin daha anlaşılır olması için Jonas ve Heidegger'infelsefi düşünceleri ışığında şu üç örnek incelenmektedir: doğum öncesi genetiktarama testleri, klonlama ve genetik mühendisliği. Ayrıca, Foucault'nun tıp ve bio-iktidar konuları üzerine görüşlerini takiben, genetiğin tıbbın içine girmesiyle ortayaçıkan değişimleri değerlendirebilmek adına `hastalığın dördüncü tipmekansallaştırılması' tezi ileri sürülmektedir. Sonuç olarak, genetikleşen tıbbın`bilgi, iktidar ve öznellik' alanlarını yeniden biçimlendirebileceği -ki bunun da bio-iktidarın yeni tip bir rejimine işaret ettiği- tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is on the political and ethical aspects of recent advances in genetics. Itsaim is to explicate the scientific and technological premises of genetics alonghistorical, philosophical and political axes by employing the critical perspectives ofJonas, Heidegger and Foucault. Starting the discussion from a brief account ofscientific and technological revolutions initiated in the 16th and 17th centuries, Idefend the thesis that the idea of control and manipulation of life is not a noveltyintroduced by genetics, but a historical orientation underlying modern man?smetaphysical reasoning. That is to say, `the idea of control and manipulation of life?is not an unintended technological excess of genetic practices, and hence atransgression of our moral principles. Rather, this endeavour is a scientific andtechnological `project? which has been at the very core of modern man?s rationalpolitical agenda. Therefore, any attempts to understand genetics from a naïveBaconian utilitarianism and optimism fails to grasp its complicated political nature.For the ethical concerns to become more comprehensive, three genetic cases(prenatal screening tests, cloning, and genetic engineering) are examined in the lightof the philosophical reflections of Jonas and Heidegger. Besides, followingFoucault?s critical assessments of medicine and bio-power, a `fourth spatialization ofdisease? is proposed at the end of the study in order to evaluate the transformationswith the introduction of genetics into medicine. Consequently, it is argued thatgeneticized medicine might sign a new regime of bio-power -a reconfiguration ofknowledge, power and subjectivity.