Turkish modernity and Kurdish ethno-nationalism
Türk modernliği ve Kürt etnik milliyetçiliği
  1. Tez No: 204721
  2. Yazar: MEKİN MUSTAFA KEMAL ÖKEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜNEŞ AYATA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Modernliği, Kürt Milliyetçiliği, Turkish Modernity, Kurdish Nationalism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 353
Özet
Bu doktora tezinde çağdaş Türkiye'de Kürt milliyetçiliğinin oluştuğubağlam ve söylemi incelenmektedir. Bazı seçilmiş Kürt milliyetçiliğikuramları eleştirel biçimde tartışılarak, milliyetçi söylemin Türkmodernliği karşısında izlediği tarihsel ve bağlamsal değişimçözümlenmeye çalışılmıştır. Kürt milliyetçiliğinin, Türk devletininmeşruiyetini ve Türk modernliğinin oluşumundaki rolünü nasıl ve hangitemelde sorguladığı üzerinde özellikle durulmuştur. Kürt milliyetçiliğibunu yaparken, 1920'lerden bu yana slam, sosyalizm ve gelenekselaşiret dayanışması gibi diğer birleştirici ögelerin yanında, etnisiteyi dearaçsal biçimde tanımlayarak, kullanmıştır. Bu çalışma, modern Kürtmilliyetçi hareketinin 1960'larda Türk solundan ayrılmayla ortayaçıktığını öne sürmektedir. Bu hareket, 1970'lerde aşırılaşarak,1980'lerde ayrılıkçı şiddete yönelmiştir. Şiddet, Kürt milliyetçiliğisöylemini egemenliğine almış ve eşsesli hale getirmiştir. Türkdevletinin meşruiyetini hedef alarak, uluslararası tanınma ve bağımsızegemenlik elde etmeyi amaçlamıştır. Söylemde ve uygulamada,1920'lerden bu yana değişen ve çeşitlenen uluslararası haklarbağlamında, Türk devletinin meşruiyetine ilişkin etkenlerle birliktehareket etmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation analyzes the context and discourse the Kurdish ethno-nationalism have emerged in modern Turkey. In a critical survey of aselected Kurdish nationalist theories, it tries to analyze the historicaland contextual trajectory the nationalist discourse have assumed vis-Ã -vis Turkish modernity. A particular emphasis is given on how and onwhat basis Kurdish nationalism has questioned the formation and thesources of the legitimacy of the Turkish state and its role in the makingof Turkish modernity. Kurdish nationalism, in doing so, defined andinstrumentally utilized ethnicity, along with other aspects of cohesionsuch as Islam, socialism and traditional tribal solidarity since the 1920s.This study argues that modern Kurdish nationalist movement emergedby divorcing itself from the Turkish left in the 1960s. It proliferated inthe 1970s and spiraled down to separatist violence in the 1980s.Violence has dominated and synchronized Kurdish nationalist discoursein the 1990s. It sought for international recognition and independentsovereignty by targeting the legitimacy of the Turkish state. TheKurdish nationalist movement moved along, in discourse and practice,around the issues related to the Turkish state, which has evolved withthe changing and diversified context of international rights.