The alevi community in Turkey after 1980: An evaluation of political group boundaries in the context of ethnicity theories
1980 sonrası dönemde Türkiye'de aleviler: Politik grup sınırlarının etnisite teorileri bağlamında değerlendirilmesi
- Tez No: 204720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AKÇALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Alevi, Etnisite, Türkiye, Heterodoksi, Alevi, Ethnicity, Turkey, Heterodoxy
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tezde etno-dinsel bir topluluk olan Alevi cemaatinin kimliklerini açıkça ifadeetmeye başladıkları 1980'lerden sonra kendilerini nasıl idame ettikleri ve grupsınırlarını korumalarına yardımcı olan faktörlerin neler olduğu saptanmayaçalışılacaktır. Belirtmek gerekir ki, Türkiye'de Kemalist rejim 1980 askeridarbesiyle birlikte hem ekonomik hem de politik alanda zorunlu bir değişimsürecine girmiştir. Politik İslami hareketlerin ve Kürt etno-milliyetçi hareketinyükselmesiyle birlikte, Kemalist rejim ve Jakoben laiklik anlayışı ciddi eleştirileremaruz kalmıştır. Bu gergin dönem içerisinde, devlet tarafından kullanılanmeşruiyet araçlarının en önemlilerinden birisi de Kemalist, modernist ve sekülerkimliklerinin baskın olduğu bilinen Alevi topluluğudur. Bu nedenle, Alevilerinkimliklerini rahatlıkla ortaya koymaya başlamalarının Kemalist rejim ve devletbirimleri tarafından desteklendiği ve korunduğu öne sürülebilir. Alevi uyanışı içinöne sürülebilecek bir başka önerme de Kürt milliyetçiliği ve politik İslamihareketlerin yükselmesine parallel ve/veya karşıt olarak Alevi topluluğunun kendikimliğini tanımlamaya çalışmasıdır. Özet olarak, bu tezde Alevi topluluğununetno-dinsel sınırlarını sözü edilen durumlarda nasıl yapılandırdığı ve/veyakoruduğu etnisite teorileri bağlamında açıklanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The present thesis intends to determine how the ethno-religious Alevicommunities in Turkey survive and what are the main sources and factors helpingthem to sustain their group borders, especially as from the mid-1980s when thesecommunities had started to reveal their identity clearly. It is important to state thatthe Kemalist regime was challenged by an obligatory change process on botheconomic and political grounds after the 1980 military coup in Turkey. Becauseof the rising of political Islam and the Kurdish ethno-nationalist movement, themodernist Kemalist regime and the Jacobin laicism have been subjected tocriticism. In this tense period, one of the most important legitimation tools usedby the state was the Alevi population, known by its dominant secular, modernistand Kemalist identity. For this reason, it can be proposed that in this era theoccurrence of the Alevi identity?s revelation might have been supported orguarded by the Kemalist regime or state institutions. But another claim for theAlevi awakening is that the Alevi population had tried to define their identityagainst and/or parallel to the rising of Kurdish nationalism and the politicalIslamic movement. In sum, in this thesis I intend to clarify how the Alevicommunity constructs and/or protects its ethno-religious borders in thesecircumstances according to ethnicity theories.