Consequantialist versus deontological ethical dispositions of Turkish banking sector managers: Comparing a public and a private bank
Türk bankacılık sektörü yöneticilerinin sonuçsal ve deontolojik etik yaklaşımları: Bir kamu ve özel bankanın karşılaştırılması
- Tez No: 204722
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA YILMAZ ÜSTÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Banking, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: ş Etiği, Bankacılık, Sonuçsal, Deontolojik, Kamu/Özel SektörYöneticileri, Professional Ethics, Banking, Consequentialist, Deontological, Public/Private Sector Managers
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'deki kamu ve özel sektör banka yöneticilerinin etikeğilimlerinde bir fark olup olmadığını, iki etik teoriye göre betimsel bir biçimdeincelemektir: sonuçsal (eylemin sonucunu temel alarak) ve deontolojik (prensipleritemel alarak). Çalışma, kişilerin düşünme biçimleriyle tutarlı şekilde hareket edipetmediklerini görmek üzere, yöneticilerin hem eylem hem düşünme biçimlerindekitercihlerini incelemektedir. Sonuçsal/deontolojik ayrımının geçerlik derecesi ve buBatı teorilerinin Türkiye şartlarına uyumu da ayrıca incelenmektir.ki hipotez ortaya konmuştur: özel sektör yöneticileri, genç yöneticiler ve erkekyöneticiler daha sonuçsal olmaya eğilimlidir ve kamu sektörü yöneticileri, yaşlıyöneticiler ve kadın yöneticilerin deontolojizme bir eğilimi vardır. Bu hipotezler,Ankara'daki genel merkezlerde çalışan 58 yönetici üzerinde (34'ü kamu, 24'ü özelbankada), veri toplama metodu olarak soru formu ve görüşme kullanılarak testedilmiştir. Veriler üzerinde uygulanan ANOVA analizi ve içerik analizi sonucunda,özel sektör yöneticileri ve erkek yöneticiler daha sonuçsal gözükmektedir, düşünüşve davranış biçimleri birbirleriyle uyumludur. Ancak kamu sektörü yöneticileri,yaşlı ve kadın yöneticilerin deontolojizme bir eğilimi yoktur. Yarı yapılandırılmışgörüşmeler, etik teriminin bilinirliğinin düşük olduğunu göstermiştir. Son 20 yıldaTürkiye'deki sosyal değerlerde yaşanan radikal değişimler sebebiyle, birbiriyleçelişen değerler bir arada varolmaktadır. Sonuçsal/deontolojik ayrımının Türkiye içinuygulanabilirliği sorgulanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to see in a descriptive manner, whether there is a differencein the ethical disposition of public and private banking sector managers in Türkiye,according to two ethical theories: consequentialism (based on the consequences ofthe action) and deontologism (based on principles). The study analyzes thepreferences of the managers both in the way of thinking and acting to see whetherpeople act consistently with their way of thinking. The degree of validity ofconsequentialism/deontologism dichotomy and the adaptability of these westerntheories to the Turkish context are also analyzed.Two hypotheses have been formed: private sector managers, young and malemanagers tend to be more consequentialist whereas public sector managers, elderlyand female managers have a tendency toward deontologism. These hypotheseswere tested on 58 managers working in the headquarters in Ankara (34 in the public,24 in the private sector) through vignettes and interviews as data collection methods.As a result of the ANOVA analysis and content analysis performed on the data,private sector managers and male managers seem to be more consequentialist andthey are consistent in their way of thinking and acting, but public sector managers,elderly and female managers do not have a tendency toward deontologism. The semi-structured interviews showed that the level of awareness of the term ethics was low.Due to radical changes in social values in the last two decades in Türkiye,contradictory values co-exist. The suitability of the consequentialist/deontologicaldichotomy may be questioned for Türkiye.