Press ethics and practice of journalism in Turkey: A case study on Turkish journalists' self evaluation of their codes of practice
Türkiye'de basın etiği ve gazetecilik: Etik ilkelerin uygulanmasına dönük Türk gazetecilerin kendi değerlendirmeleri üzerine örnek bir inceleme
  1. Tez No: 204732
  2. Yazar: HİLAL KÖYLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Türk medyası, etik, Turkish media, ethics
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez, pazar koşullarının hakim olduğu çağdaş medya dünyasında gazetecilikteki temel etik değerlerin ve standartların Türkiye'deki meslek pratiği içinde uygulanıp uygulanmadığını incelemektedir. Medya sahipleri, basını sürekli kendi çıkarlarını korumak için bir araç olarak kullanmaktan yanadır ancak medya organlarının belli ellerde yoğunlaşması bu problemi ağırlaştırmaktadır. Bugün medya sektöründe okurların 'tüketiciler' olarak görülmesi, magazine ve sansasyona prim verilmesine yol açmış ve gazetecilikteki temel değerleri tehlikeye düşürmüştür. Günümüzde gazetecilerin çoğu kendilerini bu mesleğe çeken ideal çalışma ortamından farklı koşullarda çalışmaya zorlanmıştır. Bu durum, onların mesleklerine karşı duyduğu saygıyı yitirmesine yol açmıştır aynı zamanda medyanın demokratik bir toplumda halkın bilgi edinme hakkını kullanabilmesi görevini yerine getirdiğine ilişkin inançlarını da zedelemiştir. Bu tez, gazetecilik mesleğindeki etik kodlar ile uygulamalarının ortaya çıkışı ve gelişimine genel bir bakışla başlamaktadır. Tezde daha sonra Türk medyası ve Türkiye'de geliştirilen çeşitli etik ilkelerine ilişkin düzenlemeler ile uygulamalar ayrıntılarıyla incelenmiştir. Medya etiğindeki temel konu bu sektördeki gazetecilerin ahlaki değerlerinin meslek etiği ile uyumudur. Türk gazetecilerin, etik ilkelerin korunup korunmadığına ilişkin görüşlerini belirlemek için yeni ve kıdemli muhabirlerin yanısıra editör ve yazı işleri üyelerinin de katılımı ile oluşturulan 114 gazetecilik örnek bir grupla derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Bu çalışma medya sektöründeki tekelleşmenin pekiştirdiği ticari kısıtlamalar yüzünden etik değerler ile standartlara Türk medyasında yeterince uyulmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the practice of the profession of journalism in Turkey and whether the fundamental ethical codes and standards of journalism are being honored in the contemporary market-driven media sector. While media owners have consistently used the press as an instrument in the furtherance of their interests, this problem has been aggravated by the recent concentration in media ownership. The perception of readers as 'consumers' has put a premium on entertainment and sensationalism while jeopardizing basic journalistic values. Forced to practice a type of journalism different to the model which drew them to the profession, many journalists have lost pride in their work along with confidence in the ability of the media to fulfill the public right to information in a democratic society. The thesis begins with an overview of the emergence of the ethical codes and practices of the profession before focusing on the Turkish media and the implementation of the various codes of practice and regulatory procedures which have been developed in Turkey.The basic issue in media ethics is the morality of those in the sector and the compatibility of journalism and ethics. In order to ascertain if Turkish journalists believe these standards are being maintained, extensive interviews were undertaken with a sample group of a 114 journalists, comprising new and veteran reporters, editors and members of editorial boards. The study confirms that ethical codes and standards are not being followed in the Turkish media because of commercial constraints underlined by increasing concentration in the sector.