Experiences of social exclusion of the youth living in Altındağ, Ankara
Ankara, Altındağ'da yaşayan gençlerin sosyal dışlanma deneyimleri
  1. Tez No: 204733
  2. Yazar: UMUT AKSUNGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KALAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal dışlanma, gençlik, gecekondu, sosyal sermaye, social exclusion, youth, gecekondu, social capital
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu tezde amaç Ankara'nın en dezavantajlı gecekondu semtlerinden biri olan Altındağ dayaşayan gençlerin sosyal dışlanmalarını anlamaktır. Bu çalışmada, sosyal dışlanmabireysel yaşamları topluma entegre eden ekonomik, sivil, ve sosyal alanlarda yeralınamayan bir süreç olarak kabul edilmiştir. Bu yüzden, çalışmanın alt yapısı tanımıentegrasyona dayanan sosyal dışlanma kavramı olarak kabul edilmiştir. Ayrıca, bu tezbu süreçlere giriş ve çıkışlara sebeb olan boyutları ve düzeyleri tanımlamaya çalışmaktave çok dezavantajlı durmda ki genç insanların çok boyutlu ve üstüste birikendezavantajlarını ve onların deneyimlerini, etkili ve popular sosyal dışlanma kavramıtartışmalarına bağlamak için anlamaya çalışmaktadır.Ayrıca, Altındağ'da yaşayangençlerin sosyal dışlanmalarının onlar için sonuçları da incelenmektedir. Bunun içinAltındağ'da yaşayan gençlerin sosyal dışlanmaları eğitim, emek piyasası ve sosyalsermayeden oluşna üç boyutta incelenmektedir. Bunun yanında, her bir boyut kendiiçinde yapisal, lokal ve bireysel olmak üzere üç düzeyde incelenmektedir.Araştırmanın bazı temel sonuçlarından biri gençlerin sosyal dışlanmalarının tek vebenzer olmadığı, bağlamın sadece tek bir biçimde sosyal dışlanma yaratmadığıanlaşılmıştır.Dışlanma süreci, döngüsel ve spiral haldeki dezavantajlar biçimindeyaşanmaktadır. Sosyal dışlanma çok boyutlu bir karakterdedir ve aile ve topluluk desteğiekonomik ve sosyal olarak dışlanmamak için çok önemlidir ancak bunlar gençler içintek destek mekanizması olduklarında buda ayrı bir sosyal dışlanma biçimi yaratabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the aim is to understand social exclusion of urban youth living in Altındağ,one of the most disadvantaged districts of Ankara. In this study, social exclusion isaccepted as a process of long term non-participation in the economic, civic, and socialspheres which integrate the society in which an individual lives. Therefore, thedefinition of social exclusion centered on the notion of `lack of integration? is acceptedas a background of the study. In this respect, social exclusion is accepted as an endpointin a irreversible process of being placed in the margins of society. Furthermore, thisthesis attempted to identify the dimensions and levels which can cause entry or exit fromthese processes and to understand how the multiple and cumulative disadvantage shapesexperiences and feelings of young people in most disadvantaged conditions in order tobe able to argue how closely do the experiences of the youth described in this studyconnect with popular and influential discussions of social exclusion. Also theconsequences of social exclusion for young people living in Altındağ are analysed.Hence, the social exclusion of youth living in Altındağ is analyzed on the basis of threedimensions which are education, labour market, and social capital. Furthermore, in eachdimension structural, local and individuals levels are also examined.Some major conclusions of the research are that there is not one single and uniformexperience of social exclusion among young people; that a context of social exclusiondoes not generate just one way of getting by for young people; that exclusionary processcan be experienced as a ?vicious circle? or as a ?spiral of disadvantage?; that socialexclusion has a multi-dimensional character; and that family and community support isimportant for not being excluded economically and socially, but it also can create todimension of exclusion when such support systems are the only support mechanisms ofthe disadvantaged youth,