Ambivalent and shifting codes fear and desire in Dracula movies
Dracula filmlerinde korku ve arzunun muğlak ve değişken kodları
- Tez No: 204731
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZGÜÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Baskı, Öteki, vampir filmleri, cinsellik, korku, arzu, Repression, Other, vampire film, sexuality, fear, desire
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Robin Wood'un `canavar neyi temsil ediyor?' sorusuna cevap bulma yöntemini bellinüanslarla temel alan bu çalışmada Dracula filmlerindeki muğlak ve değişkenkonotasyonlar incelenmektedir. Esas olarak korku ve arzuyu içeren cinsellik vecinsellikle ilgili konotasyonlar üzerinde odaklanılmaktadır. Yabancı kültürlereatfedilen Ötekilikle ilgili ikinci bir konotasyon takımı da incelenmektedir. Çalışma, bukonotasyonlarda zaman içinde ve farklı sinemasal sahalarda varyasyonların ölçüsünüve sınırlarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, which takes Robin Wood?s methodology to find the answer to the question`what does the monster stand for?? as its base with certain nuances, investigates theambivalent and shifting sets of connotations embedded in Dracula movies. The mainfocus is on the sexual and sexuality-related connotations involving fear and desire. Asecondary set of connotations related to Otherness attributed to foreign cultures is alsoinvestigated. The study aims to delineate the degree and the limits of variance acrosstime and across different cinematic spaces.