Türkiye'de bankacılık sisteminin regülasyonu Basel standartları açısından bir değerlendirme
An evaluation about Basel accords and regulation on Turkish banking system
- Tez No: 204791
- Danışmanlar: PROF.DR. HANİFİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Basel-I, Basel-II, sermaye yeterlili i, Türk Bankacılık Sistemi, KOB 'ler, Basel-I, Basel-II, capital adequacy, Turkish Banking System, SME?s
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
G-10 ülkelerinde bulunan ve uluslararası alanda faaliyet gösteren bankalar arasındaortak bir standart olu turma ihtiyacı Basel-I'in yayınlanmasıyla sonuçlanmı tır.Uygulamaya konulmasının ardından etkisi büyük olmu ve 100'den fazla ülketarafından kabul edilmi tir. Ancak zamanla finansal piyasalardaki etkisini yitirmesineparalel olarak düzenlemeyi gözden geçirme gere i ortaya çıkmı tır. Buna yönelikolarak Basel-II Uzla ısı 2004 yılında yayınlanmı tır. Bu yeni düzenleme daha duyarlırisk ölçüm yöntemlerine sahiptir.Basel-II'nin geli mekte olan ülkeler üzerinde çe itlietkilerinin olaca ı öne sürülmektedir. Olumsuz ve olumlu bakı açıları olarakde erlendirilebilecek bu görü ler, söz konusu ülkelere verilen kredilerde yapısalde i iklilerin olması iddiasına kar ılık, düzenlemenin etkisinin sınırlı olaca ını öngörenyakla ımlardan olu maktadır. Söz konusu etkilerin Türkiye için de geçerli olabilece iiddia edilebilir. Bu etkiler Türk Bankacılık Sisteminin i leyi i üzerinde belirgin olarakgözlenecektir. Bu do rultuda ticari bankalarla finansal ili kilerde bulunan KOB 'lerin,mali yapıları de i iklik gösterebilecektir.
Özet (Çeviri)
Basel-I, which aims to constitute common standarts among the internationally activebanks, is published in 1988. After then it is adopted by around 100 countries world-wide. Since the Basel Committe on Banking Supervision introduced the 1988 CapitalAccord the business of banking, risk management practices, supervisory approaches,and financial markets each have undergone significiant transformation. Since then, inJuly 2004 the Committee released a proposal to replace the 1988 Accord with a morerisk-sensitive framework. It is argued that new accord will have significant and broadlyboth positive and negative effects on developing countries. Some ones argued that newaccord will decrease the capital flows to the developing countries, however the othersclaim that the effect on developing countries will be moderate.