Bireylerde ergenlik döneminde siyasal katılım ve siyasal etkinliğin gelişimi-Isparta ili örnek olay araştırması
Development of political participation and political activities of the youth-the research of tester situation of Isparta
  1. Tez No: 204845
  2. Yazar: HARUN ÇAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞABAN SİTEMBÖLÜKBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılım, Siyasal Etkinlik, Ergenlik, Eğitim, Yaş, Political Participation, Political Activities, Youth, Education, age
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüz demokratik toplum yapısının vazgeçilmez unsurlarından olansiyasal katılım ve siyasal etkinlik kavramları çocukluk döneminden başlayarakergenlik döneminde gelişen ve nihayet olgunluk döneminde kendini bulan bir sürecetabiidir. Bu sürecin sağlıklı ve etkin bir şekilde geçirilmesi bireyin hayatı boyuncagöstereceği davranış ve tutumlarına olumlu bir yön verir.Bu çalışmanın amacı bireylerde ergenlik döneminde siyasal katılma ve siyasaletkinliğin gelişim boyutlarını siyasal toplumsallaşmanın paralelinde incelemektir.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, siyasal katılma, siyasaletkinlik, siyasal kültür, toplumsallaşma, siyasal toplumsallaşma, gibi kavramlaraçıklanmaya çalışılmıştır.İkinci bölümde, siyasal katılmanın işlevi ve önemi, siyasal katılmanındavranışsal boyutu, siyasal tutumların oluşumu ve değişimi, siyasal katılmanındüzeyi ve biçimi, siyasal katılmayı etkileyen faktörler, siyasal etkinlik duygusununkapsamı ve önemi, çocukluk döneminde siyasal katılma ve siyasal etkinlik ileergenlik döneminde siyasal katılma ve siyasal etkinlik konuları ele alınmıştır.Üçüncü bölümde ise, Isparta ili örnek olay çalışması olarak Gülistan Lisesi,Gazi Lisesi, Gülistan İlköğretim Okulu, Gürkan İlköğretim okulu öğrencilerindenoluşan toplam dört yüz kişilik bir öğrenci kitlesi ile anket çalışması yapılmış ve buçalışma değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Political participation and political activity, indispensable concepts of today?sdemocratic community life, are subject to a process developing from childhood andfinalizes in adulthood. Going through this process smoothly and effectively shapes thebehaviours of the individual in a positive way.The aim of this study is to analyze the development level of politicalparticipation and political activitiy of the youth in paralel with political socializationThe study consists of three parts. In the first part, concepts of politicalparticipation, political activity, political culture, socialization, political socialization aredefined.The second part handles function and role of political participation, behaviouralaspect of political participation, formation and changes of political attitudes, level andway of political participation, determinant factors on political participation, scope andimportance of political activity, political participation and political activity duringchildhood and political participation and political activity of the youth.The third part presents a survey conducted on four hundred students in GülistanHigh School, Gazi High School, Gülistan Primary School and Gürkan Primary School inthe province of Isparta and its evaluation.