Eğitim düzeyinin seçmen davranışındaki rolü ve Antalya örnek olayı
The role of the level of education on voting behavior and the Antalya case
- Tez No: 204846
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞABAN SİTEMBÖLÜKBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Education, Voter, Behavior, Voting Behavior, Political Behavior
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Eğitim her alanda olduğu gibi seçmen davranışının şekillenmesinde de önemlibir rol oynamaktadır. Eğitimin yanı sıra cinsiyet, yaş, meslek, gelir ve aile de seçmendavranışı üzerinde etkili olmaktadır.Bu çalışmanın amacı eğitim düzeyinin seçmen davranışı üzerinde nasıl bir roloynadığının incelenmesidir.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Seçmen, davranış, eğitim, siyasaldavranış, seçmen davranışı gibi kavramların tanımlarına giriş bölümünde yerverilmiştir.Birinci bölümde, seçmen davranışına etki eden sosyo-ekonomik, psikolojikve siyasal etmenler incelenmiştir.kinci bölümde, eğitim düzeyinin seçmen davranışı üzerindeki rolü kapsamlıbir şekilde incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise, Antalya'da eğitim düzeyinin seçmen davranışındakirolünü inceleyen alan araştırmasının bulgularına yer verilmiş ve elde edilen bulgulardeğerlendirilerek çeşitli sonuçlar elde edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Eğitim, Seçmen, Davranış, Seçmen Davranışı, SiyasalDavranış
Özet (Çeviri)
Education plays a significant role in shaping voting behavior just as it does inall fields. In addition to education there are other factors such as gender, age,occupation, income level and family that have an impact on voting behavior.The objective of this study is to examine the role of the level of education invoting behavior.The study consists of three parts. The introduction covers the definition ofconcepts such as voter, behavior, education, political behavior and voting behavior.The first part looks into socio-economic, psychological and political factorsthat influence voting behavior.The second part examines the role of the level of education on votingbehavior in a comprehensive way.Finally, the third part takes up findings of a field study questioning the role ofthe level of education in voting behavior in Antalya and draws several conclusionsmaking an analysis of these findings.