Vergi kayıp ve kaçaklarının önlenmesinde vergi cennetleriyle mücadele, kıyı bankacılığı ve Türkiye örneği
Struggling with tax heaven to prevent tax losses and evasion, off-shore banking and the model of Turkey
  1. Tez No: 204852
  2. Yazar: CİHAN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN ARMAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Cennetleri, Kıyı Bankacılığı, Vergi Kayıp ve Kaçakları, Kayıt DışıEkonomi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tezin amacı, vergi kayıp ve kaçaklarının önlenmesinde, vergi mükelleflerinin vergidenkaçınmasını sağlayan ve işlemlerin gizli şartlar altında yapılabilmesine olanak veren ülkeler olan vergicennetlerinin rolü, önemi ve bu ülkelerle yapılan mücadeleler hakkında bilgi verme temelinedayanmaktadır.20. y.y.'ın 2. yarısından sonra dünya ekonomisinde yaşanılan bazı gelişmeler sonucunda oluşanEuro Piyasaların paralelinde ortaya çıkan kıyı bankacılığı da vergi kayıp ve kaçakları bağlamında bazısakıncalar yaratmaktadır.Tüm bu konular ışığında Türkiye'ye baktığımızda kayıt dışı ekonomi, vergi kayıp vekaçaklarının yüksek boyutlarda olduğunu görmekteyiz.Sonuç olarak vergi cennetleri ve kıyı bankacılığıyla ilgili mücadeleler halen devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to give information about the role and the importance of taxheavens, which are the countries enable taxpayers to avoid tax and make the process possibleto be done under secret conditions, and about the struggles which are made with thesecountries for preventing tax loss ve evasion.The off-shore banking, which comes on the scene as paralel of euro market-that isconstituted by the result of some developments in the world economy- creates someobjections in the context of tax losses and tax evasions after the second half of the twentiethcentury.In the light of these topics when we look at Turkey we see that the rate of informaleconomy, tax losses and tax evasions are high.As a result the struggles about the tax heaven and the off-shore banking have stillcontinued.Key Words : Tax Heaven, Off-shore Banking, Tax Losses and Evasions, Informal Economy