Finansal krizlerin KOBİ'ler üzerinde etkileri ve başarılı-başarısız KOBİ'lerin kriz dönemi stratejileri
The effects of financial crises on SME's and the strategies of successfull and unsuccesfull SME's during crises
  1. Tez No: 204866
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL EKŞİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DURMUŞ ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: SME?s, crises, liquitiy, financial structure, profibility, textile, chemistry-plastic, food
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Yaşanılan finansal krizler, makro ve mikro anlamda, tüm ekonomik birimleri çeşitliderecelerde etkilemektedir. Bu etkilenmenin derecesi, ülkeden ülkeye, firmadan firmayadeğişebilmektedir. Bu çalışmada, finansal krizlerin ekonominin en küçük yapı taşlarıkonumundaki işletmeleri nasıl etkilediği konusu araştırılmıştır. İşletmelerin içinde ise,ekonomideki ağırlıkları bakımından önemli bir yer tutan KOBİ'ler incelenmiştir.Finansal krizlerin KOBİ'ler üzerindeki etkilerini incelemek ve kriz sürecinde başarıile faaliyetine devam eden KOBİ'lerin finansman uygulamalarını tespit amacı ile yapılan buçalışmada, öncelikle krizlerle ilgili literatür özetlenmiş ve KOBİ'ler hakkında detaylı bilgilerverilmiştir. Bu çerçevede Güney Doğu Asya ve Kasım 2000-Şubat 2001 Krizleriincelenmiştir.Çalışmanın uygulama kısmında ise, finansal krizlerin KOBİ'ler üzerindeki etkileriniincelemek ve başarılı KOBİ'lerin kriz sürecindeki stratejilerini gözlemlemek amacı ileGaziantep'te faaliyet gösteren KOBİ'lerin kriz sürecinde (1999-2000-2001-2002 ve 2003)denetimden geçmiş mali tablo verilerinden yararlanılarak, firmaların likitide, mali yapı,faaliyet ve karlılık oranları hesaplanmıştır. Bu oranlar hesaplandıktan sonra, KOBİniteliğindeki işletmeler, çeşitli kriterlere (ölçek, sektör, başarı ve dış ticaret düzeyleribakımından ) göre sınıflandırılmış ve söz konusu kriterler doğrultusunda hipotezlerkurulmuştur. Hipotezlerin test edilmesi, verilerin yapısına, varsayımlarına ve çalışmanınamacına uygun bir şekilde bağımlı iki grup t-testi ve diskriminant analizi veri yöntemleriyleyapılmıştır.Araştırma sonucunda, KOBİ'lerin genelde kriz dönemlerinde borçlandıkları ancakkriz sonrası süreçte mali yapılarının kısmen düzeldiği, bu süreçte likitideye önem verdikleri,karlılıklarının kriz sonrasında da genelde düşme eğiliminde olduğu gözlemlenmiştir. Başarılıfirmaların kriz sürecinde daha az stokla çalıştıkları, likitide seviyelerini yüksek tuttukları veöz kaynaklarının yüksek olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, dış ticaret seviyesinin ise,likitide, karlılık ve mali yapı açısından önemli bir faktör olduğu görülmüştür.Anahtar Kelimeler : KOBİ, kriz, likitide, mali yapı, karlılık, tekstil, kimya-plastik, gıda.
Özet (Çeviri)
Experienced financial crises, in means of macro and micro economics affectdifferent degrees of all economics units. The degree of this effect can change fromcountry to country or firm to firm. In this research how the financial crises affectsmall business is being examined. Among the businesses SME?s those performingvery important function in economy and existing manufacturing are examined.İn this research, that is made to determine the financial applications of thebusinesses those continue their business successfully against the financial crises andto examine the effects of financial crises on SME?s; both primarily the literaturerelated to the crises is summarized and detailed information is given about theSME?s. South East Aisa and November 2000-February 2001 Crises are examined.İn the application part of study to examine the effect of financial crises onSME?s and to watch the strategies of successful SME?S during the crises period(1999-2000-2001-2002-2003) in Gaziantep; the liquidity, financial structure, activityand profit proportions of the firms are calculated regarding to the financial tabledatas. After the calculation of these proportions the businesses accepted to besuccessful SME?s are seperated according to some criteria (as sector, success, scaleand foreign trade level) and hypothesis are formed related to these criteria. To testthe hypothesis, two groups dependentto the stucture of the datum and aim of studyare analized using t-test and discrimination analysis.The firms are observed to get into dept during the crises period yet partly puttheir financial structure into on order afterwards; also in this period they?re found togive importance to liquidity and their profitability is observed to decrease also afterthe crises. Successful firms are observed to work with less stock, keep the liquiditylevel high, and have more main sources. Foreign trade level is also found to beimportant in aspects of liquidity,, profibility and financial structure.