Basel II standartlarının KOBİ'lere olan etkileri ve olası ekonomik sonuçları
The Basel II standarts's effect on small and medium sized enterprises and possible economic results
  1. Tez No: 273762
  2. Yazar: ÖZGÜL ÖĞÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİR EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Basel II, Kredi Riski, KOBİ, Sermaye Yeterliliği, Basel II, Credit Risk, SME, Capital Adequacy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Küreselleşme, bilgi teknolojilerindeki gelişmeler ve uygulanan liberal ekonomi politikaları nedeniyle finansal piyasalardaki işlem hacimleri önemli oranda artmış ve kullanılan araçlarda çeşitlenmiştir. Finansal piyasalarda yaşanan bu gelişmeler sonucunda, ülkeler bu piyasalardan kaynaklanan çeşitli risklerle karşı karşıya kalmıştır. Bu risklerin sebep olduğu finansal krizlerin tüm dünyayı etkilemesi neticesinde ise bu alana yönelik ortak düzenlemeler yapılmasına büyük oranda ihtiyaç duyulmuştur. Bu kapsamda ülkeler arasındaki rekabet eşitsizliğini ortadan kaldırmak ve bankacılık sektöründen kaynaklanan riskleri minimize etmek amacıyla Basel Sermeye Uzlaşısı (Basel II) yayınlanmıştır.Basel II ile hedeflenen ilk amaç bankacılık sektöründe istikrarı sağlamaktır. Ancak uzlaşının, bankaların vermiş oldukları kredilere yönelik yapmış olduğu düzenlemeleri nedeniyle, reel sektör üzerindede önemli etkiler ortaya çıkarması beklenmektedir. Bu nedenle reel sektör üzerinde ciddi ağırlığı olan KOBİ'lerinde bu süreçten etkilenmesi kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır.Bu çalışma Basel II ile birlikte değişecek ticari kredi sürecinin, ülkemiz ekonomisinde önemli paya sahip olan ve bazı yapısal sorunları bulunan KOBİ'ler üzerinde yaratacağı muhtemel etkileri ölçmeye yönelik olarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of globalisation, developments in information technologies and liberal economic policies that have been applied, trading volumes have increased rapidly and instruments that have been used became varied. As a result of these incidents that came place in the financial markets, countries faced various risks that sourced from those markets. As a result of these incidents that came place in the financial markets, countries faced various risks that sourced from those markets.In this context, Basel Capital Agreement has been published in the aim of removing competition inequality between the countries and minimizing risks that sourced from banking sector.First purpose aimed by the Basel II is to maintain stability in banking sector. But the agreement is also expected to have major effects on the real sector, because of it having regulations over the credits that are given by the banks. Because of this, the SME?s, that have serious intension on the real sector, also having effected from this process will take place inevitably.