Russian foreign policy towards Iraq in the post-cold war era
Soğuk savaş sonrası dönemde Rusya'nın Irak'a yönelik dış politikası
- Tez No: 204981
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY FIRAT TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya Federasyonu, Irak, Amerika Birleşik Devletleri, savaş, ekonomik çıkar, The Russian Federation, Iraq, the United States of America, war, economic interest
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tezin amacı Sovyet sonrası dönemde Rusya'nın Irak'a yönelik dış politikasınıincelemektir. Bu tez Rusya Federasyonu'nun Irak'a yönelik dış politikasınıetkileyen temel faktörün Rusya'nın ekonomik çıkarlar temelinde tanımlanan özçıkarları olduğunu savunmaktadır. Bu tezde, inceleme yapılırken realist teorininuluslararası ilişkilere yaklaşımından yararlanılmıştır. Realist teori ekonominin dışpolitika yapım sürecine etkisini de vurgulamaktadır.Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tez tanıtılmaktadır. kincibölümde tarihsel bir bakış açısı ile Sovyet-Irak ilişkileri aktarılmaktadır. Onu takipeden üçüncü bölümde Boris Yeltsin dönemi Rusya ve Irak ilişkileriincelenmektedir. Dördüncü bölümde Vladimir Putin'in Irak'a yönelik dış politikasıele alınmıştır. Beşinci bölümde ise Sovyet sonrası dönemde Rus liderlerin Irak'ayönelik dış politikalarını oluştururken etkilendikleri ekonomik, sosyo politik veuluslararası faktörler tartışılmıştır. Son bölüm tezi sonuçlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the nature of Russian foreign policy towardsIraq in the post-Soviet era. This thesis argues that the Russian foreign policytowards Iraq in the post-Soviet era has been primarily determined by Russia?s self-interests which are mainly defined in economic terms. The thesis follows the realistapproach to international relations. It also emphasizes the importane of economicfactors in foreign policy making process.The thesis consists of five chapters: In Chapter 1, the thesis is introduced. Chapter2 explains the Soviet-Iraqi relations from a historical perspective. This is followedby Chapter 3 where Russian foreign policy towards Iraq under Boris Yeltsin isexamined. Next, Chapter 4 discusses the Russian foreign policy towards Iraq underVladimir Putin. Then, Chapter 5 assesses the economic factors, socio-politicalfactors and international factors affecting Russian foreign policy makers in thepost-Soviet era. The last chapter concludes the thesis.