Russian involvement in the Abkhaz-Georgian conflict
Rusya'nın Abhaz-Gürcü çatışmasına müdahalesi
  1. Tez No: 204982
  2. Yazar: ESRA KIZILBUĞA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY F. TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya, Abhazya, Gürcistan, Birleşmiş Milletler, çatışma, Russia, Abkhazia, Georgia, the UN, conflict
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmanın amacı Rusya'nın Abhaz-Gürcü Çatışmasına müdahalesiningerekçelerini, araçlarını ve sonuçlarını ortaya koymaktır. Bu çerçevede, Rusya'nınAbhazya politikasını oluşturan dinamikler, Rusya'nın iç politik dinamiklerininAbhazya politikasına nasıl yansıdığı ve Rusya'nın Abhazya'ya müdahalesinin savaşve barış süreci üzerindeki sonuçları incelenecektir. Bu çalışma, Rusya'nın Abhaz-Gürcü çatışmasına müdahalesi ile, çatışmanın çözümüne katkıda bulunmayı ve barışısağlamayı amaç edinmediğini, aksine çatışmanın barışçıl çözümünü zorlaştırarakkendi çıkarlarını gerçekleştirmeyi amaç edindiğini ileri sürmektedir. Rusya buçatışmada ne Abhaz yanlısı ne de Gürcü yanlısı bir politika izlemiştir. Tezin girişbölümünü takiben ikinci bölümde Abhaz-Gürcü çatışmasının tarihsel arka planıincelenecektir. Çatışmanın nasıl başladığı, gelişimi ve farklı yanları üçüncü bölümdeincelenecektir. Dördüncü bölüm, Abhaz-Gürcü Savaşı boyunca Rusya'nın müdahalesebepleri üzerine odaklanmıştır. Gül Devrimi öncesi ve sonrası Rusya'nın Abhazçatışmasına yönelik politikası beşinci ve altıncı bölümlerde incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to examine the motives, means and implications ofthe Russian involvement in the Abkhaz-Georgian conflict. It seeks to find answers tothe following questions: what are the dynamics of the Russian policy towardsAbkhazia; how the contradictions in Russian domestic policy are reflected in theRussian policy towards Abkhazia; what are the implications of the Russianinvolvement in the conflict and the peace process. This dissertation argues that theRussian involvement in the Abkhaz-Georgian conflict has not contributed to thesettlement of the conflict and peace in the region but rather to the realization ofRussia?s own interests by deepening the crisis in the region. Thus, Russia hasconducted neither a pro-Abkhaz nor pro-Georgian policy in this conflict. The secondchapter of this thesis examines the historical background of the conflict. Theemergence, evolution and nature of the conflict are analyzed in the second chapter.The third chapter focuses on the reasons of the Russian involvement during the warbetween the Abkhaz and the Georgian forces. The Russian policy towards theAbkhaz conflict before and after the Rose Revolution is analyzed in the fourth andfifth chapters.