Archaeology of the Galatians at Ancyra from the Hellenistic period through the Roman era
Ankara'da Hellenistik dönemden Roma dönemi boyunca varlığını gösteren Galat arkeolojisi
  1. Tez No: 204999
  2. Yazar: DERYA ULUSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ BURCU ERCİYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Galatya, Galatlar, Coğrafya, Arkeoloji, Kale, GörünebilirlikAnalizi, Galatia, Galatians, Geography, Archaeology, Forts, VisibilityAnalysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
M.Ö. 280 yılında Anadolu'ya Bitinya kralı I. Nicomedes'e kardeşi Zipoetas'akarşı yardım etmek amacıyla giren Galatlar'ın Küçük Asya tarihinde önemlirolleri vardır. Gordion, Pessinus ve Tavion gibi değişik merkezlerden elegeçirilen ve ağırlıkla geç Hellenistik Dönem'e tarihlenen arkeolojik malzeme,onlardan sonra adını alan Galatya bölgesindeki varlıklarıyla ilgili bilgi veren enönemli kaynaklardır.Bu tezin amacı, tüm arkeolojik, tarihi ve yazılı kaynakları anlamlı bir biçimdesunabilmek amacıyla bir araya getirmek ve Ankara çevresinde yer alan veGalatlar'a atfedilen kale yerleşimlerini inceleyebilmektir. Galatlar'ı arkeolojikolarak anlayabilmek ve Coğrafi Bilgi Sistemleri kapsamında GörünürlükAnalizi gibi yeni metodlar uygulayarak kale yerleşimleri hakkındaki bazıfikirlerin doğruluğunu incelemektir.Bu amaca ulaşmak için tamamıyla arkeolojik ve tarihi bilgi verildikten sonraAnkara çevresinde yüzey araştırmaları kapsamında incelenen kaleler, tek tektanıtılmış, ve Görünürlük Analizi yardımıyla bunlar bir sistem olarakçalışılmıştır. Bu tez ayrıca kalelerin tahmin edilen yerleri ve topoğrafyaarasındaki ilişkiyi teyit etmekle birlikte bu eski yerleşimlerin yerlerininseçimindeki kriterleri de tanımlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Galatians who entered into Anatolia in about 280 B.C., in order to help theBithynian king Nicomedes I against his brother Zipoetas, had a significant rolein the history of the ancient Asia Minor. Archaeological material that wererecovered from different sites such as Gordion, Pessinus and Tavion and fortsettlements mostly dating to the late Hellenistic Period are the most importantsources that provide information on their presence in Galatia region namedafter them.The main purpose of this thesis is to bring together all the archaeological,historical and epigraphical data to present in a coherent way and examine thefort settlements around Ancyra attributed to the Galatians. It both aims tounderstand the Galatians archaeologically and also by applying new methodssuch as Visibility Analysis through GIS studies, it hopes to materialize some ofthe assumptions regarding settlement systems.In order to achieve these, after a thorough presentation of the archaeologicaland historical data, the forts surveyed around Ancyra are described individuallyand then studied as a system with the help of Visibility Analysis. The thesisalso confirms the presumed relationship between the location of the forts andthe topography as well as identifying criteria for choice of location for ancientsettlements.