Predictive modeling of settlement mounds (9000-5500 B.C.)in the lake district region and its immediate environs
Göller bölgesi yöresi ve etrafındaki Höyük yerleşimlerinin (M.Ö.9000-5500) CBS üzerinde tahmin modellemesi
  1. Tez No: 204998
  2. Yazar: TUNA KALAYCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GEOFFREY SUMMERS, PROF. DR. VEDAT TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, İstatistik, Archeology, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Göller Bölgesi, Tahmin Modeli, CBS, Lojistik Regresyon, Lake District, Predictive Model, GIS, Logistic Regression
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışma, çevresel değişkenleri kullanan tahmin modellemesi ile höyük yerleşimlerininyayılımlarını incelemektedir. Çalışma, Anadolu'daki Göller Bölgesi'ne uygulanmış olupM.Ö. 9000- 5500 dönemini kapsamaktadır. Sonuçların tespit edilememiş yerleşimlerinbulunmasına yardım edeceği umulmaktadır.Çalışmada dört ana veri kümesi bulunmaktadır. Birinci küme, yerleşimlerin isimlerini,koordinatlarını ve dönemlerini içermektedir. Bağımsız değişkenler topoğrafya, kayaç vetoprak verisinden üretilmiştir. Yerleşimlerin bölgedeki dağılımlarının incelenmesininardından tabakalar (bağımsız değişkenler) CBS ortamında çeşitlendirilmiş ve lojistikregresyon ile tahmin modeli kurulmuştur.Sonuçlar, üzerinde bilinen yerleşimlerin olmadığı bölgeleri ve daha fazla araştırma yapılmasıgereken yerleri ortaya koymuştur. Aynı zamanda, çalışma alanındaki yerleşimlerin yayılımınaetki eden çevresel faktörlerin önem dereceleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to construct a predictive model that investigates patterning of settlementmounds by employing environmental variables. The results then will help to search forunknown sites of the same age. The methodology is applied to the Lake District of Anatoliafor the period of 9000B.C.-5500B.C.Four main sets of data are used in this study. The first set is the settlement data, whichincludes the names, coordinates, and periods of the sites. The sources of independent datasetsare topography, lithology and soil. The study starts with the straightforward procedure ofplotting the sites in the region. Then the layers (independent variables), populated with theirsub-fields, are included in the model in the GIS to construct a predictive model by usinglogistic regression.Results reveal some high potential areas with no known occupation, as well as some zoneswhich need more research. Also, hierarchy of environmental variables is detected, whichaffected the settlement patterning of the study area.