The EU constitutional treaty and human rights
AB anayasasal antlaşması ve insan hakları
- Tez No: 205000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: AB Anayasasal Antlaşması, Temel Haklar Şartı, AvrupaToplulukları Adalet Divanı, Avrupa nsan Hakları Mahkemesi, AB DışPolitikası, EU Constitutional Treaty, Charter of Fundamental Rights, European Court of Justice, European Court of Human Rights, EU ExternalPolicy
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliği (AB) Anayasal Antlaşması'nın AB'deki insanhakları için daha iyi bir koruma sunup sunmadığı sorusunun yanıtınıaramaktadır. Bu kapsamda, ilk olarak, Temel Haklar Şartı'nın anayasalantlaşmaya sokulmasının insan hakları alanında nasıl bir katkısı olabileceğitartışılmaktadır. Ayrıca, AB'nin Avrupa nsan Hakları Sözleşmesi' nekatılışının bu alanı nasıl etkileyeceği incelenmektedir. Daha sonra, tez,anayasal antlaşmanın üçüncü ülkelere insan haklarına ilişkin neler vaat ettiğiüzerinde durmaktadır. Antlaşma ile ilgili son gelişmeler ışığında, son olarak,tez, anayasal antlaşmanın insan haklarının korunması ve gelişmesi üzerindekirolünü aydınlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis seeks to answer the question whether the European Union (EU)constitutional treaty offers improved protection for human rights in the EUjurisdiction. Within this context, it first seeks to find out what the incorporationof the Charter of Fundamental Rights in the constitutional treaty promises forthe human rights? field. Furthermore, it examines how the possible accession ofthe EU to the European Convention on Human Rights will affect this field.Then, it focuses on what the constitutional treaty offers for third countriesconcerning human rights. Finally, in the light of the recent developments on thetreaty, the discussion enlightens the role of the constitutional treaty onprotecting and developing human rights in the EU.