Predictors of parasocial interaction with favorite and least desirable characters portrayed in TV serials
TV dizilerinde yer alan en çok ve en az sevilen karakterler ile parasosyal etkileşimi yordayan faktörler
  1. Tez No: 205039
  2. Yazar: SELEN ARDA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Parasosyal Etkileşim, TV Dizilerinde Sevilen ve Sevilmeyen Karakterler, Karakter Özelliklerinin Algılanışı, Parasocial Interaction, Liked and Disliked Characters in TV Serials, PerceivedCharacter Attributes
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada 248 üniversite öğrencisi favori TV dizilerindeki en sevdikleri ve ensevmedikleri karakterleri nasıl algıladıklarını ve bu karakterlere olan tepkileriniölçmeye yönelik sorular içeren bir ankete cevap vermişlerdir. Önceliklekatılımcılar dizideki en sevdikleri karakteri belirtmiş, sonra bu karakteri çeşitliözellikleri üzerinden (fiziksel çekicilik, olumlu sosyal davranış, güçlülük ve esprianlayışı) değerlendirmiş, ve sonra da parasosyal etkileşim ölçeğindeki ifadelere nekadar katıldıklarını belirtmişlerdir. İkinci olarak, katılımcılar favori dizilerindekien sevmedikleri karakteri belirtmiş, bu karakteri çeşitli özellikleri üzerindendeğerlendirmiş (fiziksel iticilik, olumsuz sosyal davranış, zayıflık) ve olumsuzparasosyal etkileşim ölçeğindeki ifadelere ne kadar katıldıklarını belirtmişlerdir.Parasosyal etkileşimin alt boyutlarının, arkadaşlık, empati ve ilgi duyma, veolumsuz parasosyal etkileşimin alt boyutlarının, sıkılma, sinirlenme, rahatsızlıkduyma ve şaşkınlık, yordayıcılarını belirlemek amacıyla regresyon analizleriyapılmıştır. Parasosyal ve olumsuz parasosyal etkileşimin farklı boyutlarınıyordamakta karakterlerin farklı özellikleri önemli bulunmuştur.Parasosyal etkileşimin alt boyutlarını yordayan faktörler belirlenmiştir. Arkadaşlıkalt boyutunun anlamlı yordayıcıları karakterin olumlu sosyal davranış, esprianlayışı, ve güçlülük özellikleri olarak bulunmuştur. Empati alt boyutunda,karakterin olumlu sosyal davranış, fiziksel çekicilik ve espri anlayışı özelliklerianlamlı yordayıcılar olarak saptanmıştır. İlgi alt boyutunun anlamlı yordayıcılarıgüçlülük ve espri anlayışı olarak belirlenmiştir.Yeni oluşturulan ve Olumsuz Parasosyal Etkileşim ölçeği olarak adlandırılanölçeğe faktör analizi uygulanmış, anlamlandırılabilir dört faktör belirlenmiş ve bufaktörlerin yordayıcıları da irdelenmiştir. Sıkılma alt boyutunun yordayıcılarızayıflık ve fiziksel iticilik olarak bulunmuştur. Olumsuz sosyal davranış isesıkılma alt boyutunu olumsuz olarak yordamıştır. Sinirlenme alt boyutunuyordamakta yalnızca olumsuz sosyal davranış anlamlı bulunmuştur. Rahatsızlıkduyma alt boyutu için anlamlı yordayıcılar ise olumsuz sosyal davranış, fizikseliticilik ve zayıflık olarak belirlenmiştir. Son olarak, şaşkınlık alt boyutunuyordamakta yalnızca karakterin algılanan fiziksel iticiliği anlamlı bulunmuştur.Sonuçların olası implikasyonları, çalışmanın güçlü ve zayıf tarafları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 248 university students completed questionnaires measuring theirperceptions of and responses to their favorite and least desired characters in theirfavorite TV serial. Firstly, the respondents named their favorite serial characterand then rated their favorite character on several attributes (physicalattractiveness, positive social behavior, strength and humor) and indicated theirlevel of agreement to the items of the parasocial interaction scale. Secondly, theparticipants named the character they desired the least in their favorite TV serial,rated that character on several attributes (physical repulsiveness, negative socialbehavior, weakness) and responded to the items of the negative parasocialinteraction scale. Regression analyses predicting the sub-dimensions of parasocialinteraction, namely companionship, empathic involvement and interest, andnegative parasocial interaction, namely, boredom, anger, disturbance andamazement were performed. Different attributes of the characters were found tobe important in predicting different dimensions of parasocial and negativeparasocial interaction.The predictors of the sub-dimensions of parasocial interaction were determined.Significant predictors of companionship sub-scale were found as the positivesocial behavior, humor and strength of the character. In terms of empathicinvolvement, the perceived attributes of positive social behavior, physicalattractiveness, strength and humor were found as significant predictors. For theinterest sub-scale, the significant predictors were found as humor, strength andphysical attractiveness.The newly-formed scale named as Negative Parasocial Interaction Scale wasfactor analyzed and interpretable factors were determined. The predictors of thesefactors were also examined. Significant predictors of boredom sub-scale werefound to be the perceived weakness and physical repulsiveness of the character.Negative social behavior of the character was found to be a significant negativepredictor of boredom sub-scale. In terms of anger sub-scale, only negative socialbehavior was found to be a significant predictor. For the disturbance sub-scale,significant predictors were found as negative social behavior, physicalrepulsiveness and weakness. Finally, the amazement sub-scale was significantlypredicted only by the physical repulsiveness of the character.the implications of the findings, the strengths and weaknesses of the study arediscussed.