The relationship between attachment styles and perfectionism in high school students
Lise öğrencilerinde bağlanma biçimleri ve mükemmelliyetçilik ilişkisi
- Tez No: 205040
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Bağlanma, Bağlanma Stilleri, Perfectionism, Attachment, Attachment Styles
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, bağlanma stilleri ve mükemmeliyetçilik arasındaki ilişkininTürk lise öğrencilerinde cinsiyete bağlı olarak değişip değişmediğini incelemektir.Bunun yanısıra, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (ÇBMÖ)'nin faktör yapısıTürk lise öğrencileri örneklemi üzerinde araştırılmıştır.Bu çalışmaya Ankara'daki dört farklı devlet lisesinin 11. sınıfında okuyan 495öğrenci katılmıştır. Bu araştırmada, öğrencilere sınıf ortamında veri toplamakamacıyla daha önce Türkçe'ye uyarlanmış olan Çok Boyutlu MükemmeliyetçilikÖlçeği (ÇBMÖ, Oral, 1999) ve lişki Ölçekleri Anketi ( ÖA; Sümer & Güngör,1999b) uygulanmıştır.Katılımcıların mükemmeliyetçilik boyutlarını algılayışını incelemek için ÇBMÖüzerinde faktör analizi yapılmıştır. Faktör analizi sonuçları ÇBMÖ'de kendineyönelik mükemmeliyetçilik, başkalarına yönelik mükemmeliyetçilik ve başkalarıncabelirlenen mükemmeliyetçilik olmak üzere 3 faktör ortaya çıkarmıştır. Bağlanmastilleri ve mükemmeliyetçilik arasındaki olası bir ilişkinin varlığını ve varsa builişkinin cinsiyete bağlı olarak değişip değişmediğini saptamak amacıyla 2 (cinsiyet)x 4 (bağlanma stilleri) faktörlü Çoklu Varyans Analizi uygulanmıştır.MANOVA sonuçları bağlanma stilleri ve mükemmeliyetçilik arasında cinsiyete bağlıolarak değişen anlamlı bir ilişkinin olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study is to investigate the relationship betweenattachment styles and perfectionism as a function of gender in Turkish high schoolstudents. Factor structure of Multidimensional Perfectionism Scale in Turkish highschool was also investigated.Four hundred and ninety five 11th grade high school students from four different statehigh schools in Ankara participated in the study. Turkish versions ofMultidimensional Perfectionism Scale (MPS, Oral, 1999) and Relationship ScaleQuestionnaire (RSQ, Sümer & Güngör, 1999b) were administered to students tocollect data in the class settings.Factor analysis was employed to MPS items to identify the dimensions ofperfectionism as perceived by the participants. Factor analysis revealed three factorsnamed self-oriented perfectionism, other-oriented perfectionism and sociallyprescribed perfectionism. A 2 (gender) x 4 (attachment styles) factorial MANOVAwas conducted to examine the possible associations between attachment styles andperfectionism and, whether such a relationship varies as a function of gender. Theresults of the MANOVA revealed no significant relationship between attachmentstyles and perfectionism as a function of gender.