Relationships among attachment anxiety, avoidance, accepting the past, and autobiographical memory
Bağlanma kaygısı, kaçınma, geçmişi kabul etme ve otobiyografik bellek arasındaki ilişkiler
- Tez No: 205038
- Danışmanlar: PROF. DR. NEBİ SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, otobiyografik bellek, geçmişi kabul etme, geçmişi anımsama, Attachment, autobiographical memory, accepting the past, reminiscing the past
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, geçmişi kabul etme ve anımsama, bağlanma boyutları veotobiyografik bellek arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmaya 182 üniversite öğrencisikatılmıştır (105 kadın, 77 erkek). Bağlanma, geçmişi kabul etme ve anımsama ileotobiyografik bellek arasındaki ilişkiler duygu yüklü anılar ve hatırlanan otobiyografikanıların yeniden yaşıyormuşluk hissi, tutarlılığı, ve sürekliliği gibi fenomonolojik özellikleribağlamında incelenmiştir. Araştırma sonuçları, bağlanma kaygısının duygusal anılarkarşısında ortaya çıkan fiziksel tepkileri, anının ne derece açık ve net hatırlanacağını ve anınınolumsuz duygusal değerini anlamlı düzeyde yordadığını göstermiştir. Araştırma bulgularıayrıca, bağlanma kaygısının, geçmişi kabul etme değişkeninin güçlü bir yordayıcısı olduğunugöstermiştir. Bağlanma kaygısı ve kaçınmasının ortak etkisinin de anının özgüllüğü (kişiyeözel bilgiler içermesi) ve anının açıklığı ve netliği üzerinde yordayıcı bir etkisi vardır. Ortaketkinin örüntüsü incelendiğinde, yüksek bağlanma kaygısı ve kaçınmasına sahip olanbireylerin, yani korkulu bağlanmanın, hatırlanan anıların özgüllüğü, açıklık ve netliği vebilişsel özellikleri değişkenlerinde düşük bağlanma kaygısı ve yüksek kaçınmaya sahipbireylerden, yani kaçınmacı bağlanmadan daha yüksek puanlar aldıkları gözlenmiştir.Kaçınma ise yeniden yaşıyormuşluk duygusu üzerinde anlamlı bir yordayıcı etkiye sahiptir.Geçmişi kabul etmenin, otobiyografik belleğin fenomonolojik özellikleri üzerindeki etkisiincelendiğinde, anının olumlu ve olumsuz değerini, kişinin anıyı hatırlarken sahip olduğubakış açısını ve anıya verilen fiziksel tepkileri yordadığı gözlenmiştir. Araştırma hipotezlerikısmen destekleyen bu araştırma sonuçlarına bağlı olarak, kaçınma boyutunun olmasa da,bağlanma kaygısının otobiyografik belleğin duyuşsal özellikleri üzerinde tutarlı bir etkiyesahip olduğu düşünülmektedir. Bulgular, hem bağlanma, hem de otobiyografik bellekliteratürleri temelinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to investigate the relationships among accepting andreminiscing the past, attachment dimensions, and autobiographical memory. Universitystudents (N=182) participated to the study (105 women, 77 men). The relationships amongattachment anxiety, avoidance, accepting and reminiscing the past, and autobiographicalmemory were examined within the context of emotionally charged memories and thephenomenological properties of the recalled autobiographical memories, such as therecollection, coherence, and persistence of the reported memories. Results revealed thatattachment anxiety significantly predicted the visceral reactions to emotional memories, thevividness and negative valence of the recalled memories, overall the affective aspects ofautobiographical memories. Results also indicated that attachment anxiety was a reliablepredictor of accepting the past. The interaction between attachment anxiety and avoidance hasalso a predictive effect on the specifity of memory (specifity of the memory to the person) andvividness, When the patterns of the interaction effect were examined, it was observed thatindividuals with high attachment anxiety and avoidance (i.e. fearful attachment) reported highscores in specifity, vividness, and cognitive properties of the recalled memories thanindividuals with low anxiety and high avoidance (i.e., dismissive attachment), suggesting thatdismissing individuals repress their memories and fearful hyperactivate them. Attachmentavoidance has a significant predictive effect on recollection. Examination of the effect of theaccepting the past on the phenomenological properties of autobiographical memory indicatedthat accepting the past significantly predicted positive and negative valence, perspective, andvisceral reactions. Partially supporting the hypotheses, these results suggested that attachmentanxiety, but not avoidance has a consistent effect on the affective aspects of autobiographicalmemory. Findings were discussed on the basis of the literature on both attachment andautobiographical memory.