Sexual violence against women in civil wars: An analysis of the Yugoslavian civil war
İç savaşlarda kadına karşı cinsel şiddet: Yugoslavya iç savaşı üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 205116
  2. Yazar: GÜLEN ÖZEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANAN ASLAN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel şiddet, tecavüz, Yugoslavya, iç savaş, etniktemizlik, toplumsal cinsiyet rolleri, Sexual violence, rape, Yugoslavia, civil war, ethnic cleansing, gender roles
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışmada, Yugoslavya ç Savaşında kadına karşı sistematik cinselşiddetin bir silah olarak kulanılması analiz edilmiştir. Bu çalışmada, kadınlaraatfedilen toplumsal cinsiyet rollerinin, iç savaş sırasında bu kadınların cinselşiddete, özellikle toplu tecavüze maruz kalmaları için bir sebep olduğunun altıçizilmiştir. Çalışmada, Yugoslavya'nın dağılmasından sonra öne çıkanmilliyetçi akımların kadınları ?milletin anneleri? ve ?milli kimliğin taşıyıcıları?olarak konumlandırmasının, bu kadınların erkeklerin güç için çarpıştığı içsavaş sırasında hedef haline geldiği savunulmuştur. Sonuç olarak, savaşsırasında bir etnik temizlik silahı olarak kullanılan tecavüzün temel amacınınkadınlara şiddet uygulayarak ve onların onurlarını zedeleyerek düşmanınbirlikteliğini ve uyumunu bozmak olduğu savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the systematic usage of sexual violence towards women as aweapon during the Yugoslavian Civil War is analyzed. The study attempts tounderline the role of gender identities of women during the Civil War as ameans for the victimization of women through sexual violence, especiallymass rapes. It is argued that with the disintegration of Yugoslavia, as menclashed for power, the portrayal of women as ?mothers? and ?carriers? of thenation under the nationalistic discourse caused these women to become theprimary targets of the war. It is also argued that the primary aim of rape as aweapon of ethnic cleansing during the war was to destroy the harmony andunity of the enemy by dishonoring and violating their women.