The reflections of the Ottoman-Turkish feminism on the literary works of Nezihe Muhittin
Osmanlı-Türk feminizminin Nezihe Muhittin'in edebi eserlerindeki yansımaları
- Tez No: 205117
- Danışmanlar: PROF.DR. YILDIZ ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı-Türk Feminizmi, yeni kadın imajı, Nezihe Muhittin'in edebieserleri, Ottoman-Turkish Feminism, new woman image, Nezihe Muhittin?s literary works
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile birlikte, Türk Kadını'nı geliştirmek ve yenibir cumhuriyet kadını imajı yaratmak çok mühim bir mesele haline dönüştü. Kadın haklarınınkazanılması, Türk modernleşmesinin bir göstergesi olarak görüldü ve bu nedenle kadınhakları yeni cumhuriyet rejiminin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Fakat,Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından önce, Osmanlı mparatorluğu'nun son dönemlerindeortaya çıkan ve cumhuriyetin ilk yıllarında da devam eden güçlü bir Osmanlı-TürkFeminizminden söz etmek mümkündür. Cumhuriyet reformları kamusal alanda kadın erkekeşitliğini sağlamakta neredeyse tek etken olarak kabul edilse de, Osmanlı-TürkFeminizmi'nin, Osmanlı-Türk kadınının gelişmesindeki önemli katkıları gözdenkaçırılmamalıdır. Bu çalışmada, Osmanlı-Türk Feminizmi, Osmanlı-Türk kadınının yaşamalanlarını iyileştirmeyi ve geliştirmeyi amaçlayan feminist bir hareket olarak kabul edilir.Hareketin en önemli çalışma alanları, aynı Batı'daki Birinci Dalga Feminizm'de de olduğugibi, kadınlar için eşit politik, ekonomik ve eğitim hakları kazanmaktı. Fakat, kadın köleliği,ulusal aile oluşturma girişimleri ve yeni kadın imajı yaratma çabaları Osmanlı-TürkFeminizmi'nin diğer önemli çalışma alanları olarak kabul edilebilir. Bu dönemde, çeşitlikadın dernekleri ve kadın dergileri Osmanlı-Türk Feminizmi'nin kadınlar için eşit haklarkazanmadaki iki önemli mücadele aracı olarak kabul edilir.Nezihe Muhittin Osmanlı-Türk Feminizmi bağlamında çeşitli faaliyetlere katılmış önemlikadın aktivistlerden biridir. Muhittin, farklı kadın derneklerinin kurulmasında katkıdabulunmuş ve bu faaliyetlerin etkin bir çalışanı olmuştur. Aktivizminin yanı sıra, Muhittindönemin önde gelen edebiyatçılarındandır. Kadın hareketi içindeki mücadelesine ve yenikadın imajının oluşturulmasına, her birinde önemli kadın sorunlarına değindiği çeşitli kısaöyküleri, makaleleri ve kısa romanları ile katkıda bulunmuştur.Bu teorik çerçevede, bu çalışma Osmanlı-Türk Feminizmi'nin Nezihe Muhittin'in 1911 ve1944 yılları arasında yazmış olduğu kısa romanlardaki yansımalarını ortaya çıkarmayıhedefler. Bu amaçla, incelenen edebi eserlerdeki sıklıkla değinilen temalar, Osmanlı-TürkFeminizmi'nin önemli tartışma konuları ile karşılaştırılmıştır. Aynı şekilde, eserlerdekionaylanan ve eleştirilen kadın karakterler, dönemin takdir edilip örnek gösterilen ve eleştirilenkadın tipleriyle karşılaştırılmıştır. Bu çalışma, Muhittin'in romanlarının Osmanlı-TürkFeminizmi'nin ürünleri olarak kabul edilebileceğini göstermeyi amaçlar.
Özet (Çeviri)
With the foundation of the Turkish Republic in 1923, improving the status of Turkish womanand creating a new republican woman image turned out to be pivotal issues. Women?s rightswere considered as the indicators of the Turkish modernization, therefore were placed at thecore of the agenda of the new republican regime. However, before the foundation of theTurkish Republic, there was a strong Ottoman-Turkish Feminism which came into existencein the late period of the Ottoman Empire and continued in the early years of the TurkishRepublic. Although the Republican Reforms are considered as the unique source of equalitybetween Turkish man and woman in the public sphere, the contributions of the Ottoman-Turkish Feminism on the progress of the status of the Ottoman-Turkish women should not beoverlooked. The Ottoman-Turkish Feminism aimed at ameliorating and improving the livingconditions of the Ottoman-Turkish women. Gaining equal political, economic and educationalrights with men were the crux of the movement, as they were in the Western First WaveFeminism. However, struggling for the abolish of the female slavery, forming a nationalfamily, creating a new woman image were the other issues that were discussed widely duringthe Ottoman-Turkish Feminism. Women?s associations and women?s magazines were the twoimportant vehicles of the Ottoman-Turkish Feminism in the struggle of gaining equal rights.Nezihe Muhittin was one of the leading activist woman who took part in the various activitiesconducted under the roof of the Ottoman-Turkish Feminism. Muhittin participated in thefoundation of diverse women?s associations and she was an efficient social worker. Besidesher activism, Muhittin was also one of the eminent literary figures of the time. Shecontributed to the formation of the new woman image as she wrote various short stories,articles and novellas all of which touch upon crucial issues about Ottoman-Turkishwomanhood.In the light of this theoretical framework, this study focusses on the literary works of NeziheMuhittin, analysing the reflections of the Ottoman-Turkish Feminism on the novellas writtenbetween the years 1911 and 1944. With the aim of detecting the implications of the Ottoman-Turkish Feminism on the literary works of Nezihe Muhittin, frequently referred themes arecompared with the main tenets and discussions of the movement. By the same token, the goodand evil woman characters in the novellas are compared with the appreciated and criticisedwoman types of the time. By doing so, it is aimed to demonstrate that Muhittin?s literaryworks can be considered as the products of the Ottoman-Turkish Feminism.