An evaluation of the women's entrepreneurship support activities in Turkey
Türkiye'de kadın girişimciliğinin desteklenmesine yönelik faaliyetlerin bir değerlendirmesi
- Tez No: 205115
- Danışmanlar: PROF.DR. YILDIZ ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın Girişimciliği, şgücü Piyasası Politikaları, Kadın stihdamı, Türkiye, Women?s Entrepreneurship, Labour Market Policy, Women?s Employment, Turkey
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Türkiye'de kadın girişimciliğini artırmaya yönelik çabalar dünya deneyimine paralel olarakgörünürlük ve yaygınlık açısından giderek daha dikkat çekici bir hal almaktadır. Bu çabalarsivil toplum örgütlerinin kadınlara yönelik ortak atölye oluşturmasından, girişimcilikeğitimlerine, ortak pazar alanlarından işletme inkübasyon merkezlerinin kurulmasına kadaruzanmaktadır. Benzer şekilde bu çabalar içerisinde yer alan aktörler de çeşitlenmektedir.Kadın örgütleri, develet kurumları, özel şirketler, odalar, ulusal ve uluslararası kalkınmaörgütleri bu alandaki proje fonlamasının desteğine dayanarak kadın girişimciliğine yönelikkendi stratejilerini geliştirmektedir.Bu çabalar, kalkınma pratiği sınıfında görülebilir; ve bir dizi amacı gerçekleştirmek üzerekadın girişimciliğine destek verilmesini savunan yeni bir stratejinin göstergesi olarakdüşünülebilirler. Öte yandan bir kalkınma politika stratejisi olarak kadın girişimciliğinindesteklenmesi, diğer kadın istihdamının artırılması amacına sahip programlarından uygulananprojelerin sayısı ve hedeflenen sonuçların çokluğu açısından farklılık göstermektedir.Kadın girişimciliğinin desteklenemesine yönelik bu program ve proje bazlı çabalar temelolarak kadın istihdamının artırılması ve böylelikle kadınların üretkenliklerinin artırılması,kadın yoksulluğunun azaltılması, ve kadınların sosyal güçlenmesine katkı sağlamakamaçlarına sahip olduklarını söylemektedirler. Bu çalışmada, ön planda tutulan amaca görekadın girişimciliğinin desteklenmesine yönelik pratiğe yön veren farklı paradigmalarınbelirlenebileceği öne sürülmektedir. Bu anlamda, ekonomik etkinlik temelli, yoksullukazaltma temelli ve kadının güçlenmesi temelli üç farklı yaklaşım tespit etmek mümkündür.Benzer bir kategorizasyon Mayoux tarafından da önerilmiştir (2001b).Bu çalışma tarif edilen bu kategorizasyon kullanılarak Türkiye'de kadın girişimciliğinindesteklenmesine yönelik farklı yaklaşımları belirlemekte ve bunları temel aldıklarıvarsayımlar ve uygulamada doğurdukları farklılıklar açısından karşılaştırmalı olarak analizetmektedir. Bu analiz alanda geniş varlık gösteren örgütlerin temsilcileri ile yapılan 17görüşme, raporlar ve alanda yer alan temel aktörlerin arşiv bilgilerine dayandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Efforts for promotion of women?s entrepreneurship in Turkey have growing ever-morenoteworthy in Turkey, in parallel to the other countries? experiences. These efforts are rangingfrom creation of shared workshops by civil society organizations, entrepreneurship trainings,shared sales places to establishment of business incubators. Correspondingly, the actorsinvolved in these activities are getting diverse. Women?s organizations, state organizations,private enterprises, chambers and national-international development foundations aredeveloping their own models and strategies for supporting women?s entrepreneurship.These efforts are all can be categorized within the framework of development practice and beconsidered as a new strategy. As a development policy strategy women-focusedentrepreneurship support activities are significant when compared with other employmentgeneration aimed development programmes in terms of the number of project andprogrammes implemented and the multiplicity of the objectives they are acknowledged toserve.These programme and project based efforts targeting development of women?sentrepreneurship are stated to have objectives of increasing women?s employment anddeveloping their productivity, alleviating women?s poverty and contributing to women?ssocial empowerment. In this work, it is argued that according to the objective prioritized overothers, it is possible to diagnose three different paradigms guiding the practice of differentactors. In this vein, economic efficiency oriented, poverty alleviation oriented andempowerment oriented approaches to women?s entrepreneurship support. A similarconceptualization is also offered by Mayoux (2001b).This work explores different approaches to women?s entrepreneurship support issue in Turkeyusing above described categorization and discusses their assumptions and implementation-process-consequences comparatively. The analysis is substantiated upon the data of 17 semi-structured interviews held with the representatives of the organizations widely involved in thearea, published and unpublished reports reached and the archival data on the practices of theprimary actors in the area.