Hanefi ve Şafii fıkhında zekatla ilgili farklı görüşler
The diferent ideas about obligatory alms in Hanefi and Şafii
- Tez No: 205130
- Danışmanlar: PROF.DR. SELAHATTİN KIYICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Zekât, Hanefû Mezhebi, Şefiû Mezhebi, görüşler, alimler, Sadaka-i Fıtır
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
?Hanefû ve Şafiû Fıkhında Zekât le lgili Farklı Görüşler? isimli tezimiz bir girişile dört bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümü araştırmanın amacı, önemi,sınırları ve yönteminden oluşmaktadır.Birinci bölümde zekâtın vücubunun şartları ile edasının şartlarını Hanefû ve Şafiûmezhep imamlarının görüşleri doğrultusunda tespit edilmeye çalışılmıştır. ki mezhebinfarklı görüşlerinin yanında mezhep içerisinde âlimlerin farklı görüşlerine de yerverilmiştir.kinci bölümde zekâtı vacip olan mallar her bir mezhebe göre tespit edilmeyeçalışılmıştır. Bunun yanında farklı görüşler de işlenmiştir.Üçüncü bölümde zekâtın verileceği kimseler mezheplere göre tespit edilmeyeçalışılmıştır.Dördüncü bölümde ise sadaka-i fıtır konusu işlenilmiştir. Vücubunun, edasınınşartları ile sadaka-i fıtır miktarı mezheplere göre tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our thesis named ?The different ideas,about oldigatory alms in Hanefi and Şafiisects? Consists of an introduction and four section. ntroduction section consists of theresearch,importance and the method.n the first section, according to Hanefi and Şafii imams ideas neer toobligatory of alms?(not certern but nearly to be done prog witht doesnt only consist two sects diferent ideas but also it cosist of scholars ideas whoare in these sectsIn the second section, accordino to each religious sects the proporty which?s alms arenecessary tried to find out.Also different views ware processed.n the third section the people who will be given alms tried to find out according toreligious sectsn the fourth section sobject of charity ware processed according to religious seactshappening, condition of performing whith amount of charity ware tried to find out.Keys Vords: Obligatory alms, Hanefi sect, Şafii sect, ideas, scholans, sobject ofcharity.