Gemi inşa ve onarım faaliyetlerinde meydana gelen kazaların analizi
Non-thesis master degree analysis of the shipbuilding and ship repair accidents
  1. Tez No: 205289
  2. Yazar: MURAT BAKACAK
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLDEM CERİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Gemi İnşa, Kaza, Tehlike, Risk, Analizv, Shipbuilding, Accident, Hazard, Risk, Analysisvi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Gemi inşa sanayi sektörü, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinekonomilerinde olduğu gibi, ülkemiz ekonomisi için de yüksek katma değeresahip bir sanayi sektörüdür. Gemi inşa sanayi sektörünün gelişimi ve rekabetedebilirliğinin güçlenmesi için; üretimde maliyeti düşürerek, kaliteyi ve pazarpayını arttırmak yapılması gereken faaliyetlerin başında gelir. Ancak maliyetidüşürürken iş sağlığı ve güvenliğinden de ödün verilmemelidir.Gemi inşa ve onarım faaliyetlerinde meydana gelen kazalar, hemçalışanların hayatını kaybetmesine veya fiziksel ve ruhsal olarak zarargörmesine, hem de işverenlerin maddi kayıp ve tazminatlarla karşı karşıyakalmasına neden olmaktadır.Bu çalışma, gemi inşa ve onarım faaliyetlerinde meydana gelenkazaların nedenlerinin analizini ve bu kazaların önlenmesine yönelik çözümönerileri getirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Shipbuilding industry is a sector that produces high added value forTurkey?s economy, like the economies of the developed and developingcountries. The development of the shipbuilding industry and the strengtheningof its competitive power depend mainly on increasing the quality and marketshare by means of decreasing the costs of production. However, whiledecreasing the costs, it is crucial not to make concessions in terms of labourhealth and safety.The accidents occurring during the shipbuilding and repair activitiescause both the death or physical and mental damage of the workers and leavethe employees face to face with serious monetary loss and compensation.This project aims at analyzing the causes of the accidents occurringduring the shipbuilding and repair activities and developing alternativepreventive solutions to these accidents.