Türkiye'de deniz kılavuzluk hizmetleri ve uygulamaları
Pilotage services and applications in Turkey
- Tez No: 205296
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TEVFİK ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Süvari, Kılavuzluk, Hizmet Kalitesi, Römorkör, Liman
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Küreselleşen dünyada, denizyolu taşımacılığı son derece hızla gelişen sektörlerarasında yer almaktadır. 1950' li yıllarda 600 milyon ton yük deniz yoluyla taşınmıştır.21. yy.' ın başına gelindiğinde ise diğer taşıma türleri dahil toplam taşınan yükmiktarının % 90 lık kısmı olan 7.11 milyar tonluk yük deniz yoluyla taşınmıştır.Büyük miktardaki yükler tek seferde ancak deniz yoluyla taşınabilmektedir.Diğer ulaştırma türlerinin hiçbirinde tek bir araçla 250 bin tonluk yük taşımak mümkündeğildir.Sektördeki talebe bağlı olan gelişme insan gücüne olan ihtiyacı arttırmaktadır.Ancak bu durum insan hatasından kaynaklanabilecek hatalar sonucunda meydanagelebilecek kazalara da gebedir. Deniz kazalarının % 82 si insan hataları sebebiylemeydana gelmektedir.Kılavuzluk, tehlikeli sularda kaza riskini azaltan hizmetlerden biridir. Kılavuzkaptanların sahip olması gereken temel özellikler; deneyim ve teorik bilgidir.Gemilerin riskli sularda seyri sırasında, bölgeye hakim olan deneyimli kılavuzkaptanların gemiyi kılavuzlaması sayesinde çevre ve gemi emniyeti sağlanmaktadır.Kılavuz kaptanın gemi üzerinde kendi iradesine göre hareket etme özgürlüğübulunmaktadır. Aynı zamanda gemi personeli ile bir takım halinde çalışarak kimizaman bir danışman kimi zamansa bir karar üretme merkezidirTürkiye'de uygulanan kılavuzluk hizmetlerinin halihazır yapısının belirlenmesive verilen kılavuzluk hizmetlerinin hizmet kalitesinin analizi ana amacı doğrultusundagerçekleştirilen bu çalışmada, literatür taraması ve ikinci el verilerin yorumlanmasınaek olarak anket tekniği kullanılarak servis kullanıcılarının kantitatif analizi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Maritime Transportation is an extremely fast growing industry. In 1950 some600 million tons carried by the sea. Five decades later, in the beginning of the XXI.Century, more than 5 billion tons, more than 90% of the world?s cargoes weretransported around the world by ships.Large amounts of raw materials and cargoes such as oil can only betransported by the sea. There is no other means of transportation that can carry 250thousand tons in one vessel.That makes maritime transportation a chance for the human kind. But that alsopossibility of accident causes from human error may increase. Human element factoris responsible for some 82% of all maritime accidents.Pilotage is most classical way to minimize human errors. As the knowledge andexperience are the main basic framework that pilot should own. Safety oftransportation can be supported by pilots when vessel is floating through the riskywaters.When pilot was on board, he/she becomes a member of ship?s crew. Sometimespilot behaves as an advisor but sometimes he/she becames decision maker centerwhile maneuvering.This study aims to define the current situation of pilotage system in Turkey. Inaddition to the literature review and interpretation of the second hand data, theQuestionnaire technique is applied and the quantitative analysis of the service usersis realized.Key Word: 1) Master 2) Pilotage 3) Service Quality 4) Tug Boat 5) Port