Büyüme ve dış ticaret ilişkisi: Türkiye örneği
Growth and foreign trade relationship: The case of Turkey
- Tez No: 205295
- Danışmanlar: DOÇ.DR. VEDAT PAZARLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Büyüme Teorileri, İhracata Dayalı Büyüme Hipotezi, Sermaye Birikimi, Teknolojik Gelişme, Beşeri sermaye, Capital Accumulation, Technological Progress, Human Capital
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBüyüme ve Dış Ticaret İlişkisi: Türkiye ÖrneğiFulya ŞENDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüEkonometri Anabilim DalıBu çalışmada Türkiye'de ekonomik büyüme ve ihracat ilişkisiincelenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birincibölümünde büyüme kavramı ve büyümenin kaynakları özetlenmiştir. İkincibölümde geleneksel büyüme teorileri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde içselbüyüme teorileri ve bu teorilerin diğer büyüme teorilerinden farklarıanlatılmıştır. Çalışmanın son bölümünde konuyla ilgili literatür taramasıözetlenmiş; 1980-2005 yıllarını kapsayan veri seti ve zaman serisi analizteknikleri kullanılarak İhracata Dayalı Büyüme Hipotezi'nin Türkiye içingeçerliliği araştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda, İhracata Dayalı BüyümeHipotezi'nin Türkiye için geçerli olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisGrowth and Foreign Trade Relationship: The Case of TurkeyFulya ŞENDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of EconometricsThis paper examines the relationship between economic growth andforeign trade in Turkey. There are four sections in this study. In the firstsection, the concept of growth and the sources of growth are summarized. In thesecond section, traditional growth theories are explained. In the third section,endogenous growth theories and their differences from other growth theoriesare explained. In the last section, the literature review is summarized andExport-Led Growth Hypothesis is tested for Turkey by using the data set forthe years 1980-2005. As a result, it?s found that Export-Led Growth Hypothesisdoes not work for Turkey.