Biçimsel emniyet değerlendirmesi: İzmir Körfezi değerlendirmesi
Formal safety assessment: Application in Gulf of İzmir
  1. Tez No: 205310
  2. Yazar: TANER GÜN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ENDER ASYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Değerlendirmesi, Emniyet, Kaza, Körfez, Biçimsel Emniyet Değerlendirmesiiv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Günümüzde önemi gittikçe artan İzmir Limanı, hergeçen gün yoğun birdeniz trafiğine tanık olmaktadır. İzmir Körfez girişinden limana kadar olan darsu yolu son dönemde artan trafiğe cevap veremez hale gelmiştir. Bu durumKörfez'deki kaza riskini arttırmaktadır. Bölge denizyolu taşımacılığındandoğan pek çok yaşamsal, ekolojik ve ekonomik riske maruz kalmaktadır. Buolumsuzluklar kaza analizlerinin yapılmasını öncelikli hale getirmektedir.Bu bağlamda; İzmir Körfezi'nde gerekli olan seyir emniyetini sağlamakmaksadıyla; Biçimsel Emniyet Değerlendirmesi yaklaşımı uygulanarak alınacaktedbirler ortaya konulmuştur.Sonuç olarak, bu bölgesel sıkışıklıkta deniz ulaşımında güven, emniyet vehizmette sürat sağlayacak, entegre yapıda elektronik seyir yardımcı gurubunuiçeren çağdaş bir liman yönetim üst yapısı gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, İzmir Gulf which has growing importance is being witness toa heavy sea traffic. Narrow watergate from İzmir Gulf entrance to harbourdoesn?t meet the need for the increasing traffic at the last periods. This situationhas enhanced the risk of accident. İzmir Gulf is exposed to a wide range of riskfrom vital to ecologic and economic that stem from maritime transportationregion. These negativenesses make the accident analysis essantial.To obtain navigational safety in the İzmir Gulf; precautions are revealedby applying of Formal Safety Assessment (FSA).Consequencely, it is consider that a modern harbour management isessential to obtain safe, secure and quickness service of maritime transportationthat contain electronic navigational aids.Key Words : 1) Risk, 2) Risk Assessment, 3) Safety, 4) Accident, 5) Gulf,6) Formal Safety Assessmentv