İş hukukunda isimsiz sözleşmeler
Nameless contracts in labor law
- Tez No: 205311
- Danışmanlar: PROF.DR. FEVZİ DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: simsiz Sözleşme, ş Hukuku, Karma Sözleşme, Borçlar Hukuku, Kendine Özgü Sözleşme
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
ÖZETDoktora Teziş Hukukunda simsiz SözleşmelerErdem ERDENKDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüÇalışma Ekonomisi ve Endüstri lişkileri Anabilim DalıDoktora ProgramıKlasik sözleşme hukukundaki irade özgürlüğünün aksine, bağımlılığıntemel alınmasının yarattığı çelişki iş hukukunu besleyen damarlardan biridir.Bu çelişkinin, iş sözleşmesine ait tipik edim içeren ?isimsiz sözleşmeler? alanındayoğunlaştığı söylenebilir. Bir isimsiz sözleşmede taraflar -en az bir adet- işsözleşmesine ait tip tayin edici edim (süre ve bağımlılık temelinde iş görme)kararlaştırmışlarsa, o sözleşme iş hukukuyla ilgili hale gelir.Her isimsiz sözleşmenin yorumlanması öncesinde ?veri niteliğindeki? bazıobjektif hususlar sistemli olarak araştırılmalıdır. Bu ön inceleme ?yorum?değildir; standart bir çözüm yöntemi teşkil etmez. Kanımızca böyle standart biryöntem geliştirmek imkânsızdır. Fakat somut olayda karşılaşılan iş hukukuylailgili isimsiz sözleşme hakkında gerekli veriler toplandıktan sonra, yorumaşamasında isimsiz sözleşmelere ilişkin genel birikimden yararlanılabilir.Yorum tek bir görüşe dayanarak değil, farklı görüşlerden somut olayınözelliğine uygun düşeni seçilerek yapılmalıdır. ? ş hukukuyla ilgili bir isimsizsözleşmenin iş sözleşmesinden daha fazla bir anlam ifade ettiği? daimahatırlanmalıdır. simsiz sözleşmelere ilişkin birikimden yararlanılmasınınamacı iş hukukunun sosyal ve koruyucu niteliğini bertaraf etmek değildir.Tersine, süre ve bağımlılık temelinde iş gören taraf lehine başka hukukdallarına ait koruyucu hükümler varsa bunları devreye sokmaktır. Mesela?lojmanlı iş sözleşmesi?nde sosyal özellikli kira hukukunun koruyucu hükümleritahliyeye; ?işçi avukatlık sözleşmesi?nde ise avukatlık hukukunun avukatıkoruyucu hükümleri, avukatlık ediminden kaynaklanan ?mahkemelercehükmolunan vekâlet ücretleri?ne uygulanmalıdır.Küreselleşme dalgası iş hukukunu geçtiğimiz yüzyılda mecburenkoptuğu sözleşme hukukuna yaklaştırmaktadır. Sözleşme hukukunda ise geneldengesizlik halinin arttığı, tek tarafı aşırı güçlenmiş iltihaki ve isimsizsözleşmelerin yaygınlaştığı gözlemlenmektedir. Yakın gelecekte iş hukukuisimsiz sözleşmelerinin daha fazla incelenmesi ve hatta mevzuatla düzenlenmesizorunlu hale gelebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDoctorate ThesisNameless Contracts on Labor LawErdem ERDENKDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesLabour Economics and Industrial RelationsDespite the free will within the Contract Law, the conflict to acceptsubordination as basis, is the main feeding vein of labor law. Including typicalactions of labor contract, it could be said that this conflict generallyconcentrates on ?nameless contracts?? field. If -minimum one- Parties in anameless contract, cannot define type of action regarding the labor contract(performance of work according to period and subordination) the contractbecomes a subject of labor law.Various objectivities that consist ?data aspects? should be investigatedsystematically before interpreting each nameless contract. Pre-investigation isnot an ?interpretation? and does not include standard solution methods and it isimpossible to develop such a standard method. Though, after collectingnecessary data about the nameless contract regarding labor law that encounterssolid cases, one could benefit from general knowledge due to nameless contractsat interpretation level. Interpretation should not be made according to one idea,but through various ideas by chosing the most appropriate one, applicable tosolid case?s aspects. ?A nameless contract on labor law means more than laborcontract? should always be remembered. Benefiting from nameless contracts?knowledge does not necessarily mean leaving social and protective aspects oflabor law aside. It actually aims to encounter other protective desicionsbelonging to other law branches on period and subordination basis, regardingthe benefit of the party that performs the work. For instance, the social aspectsof rental law?s protective desicions about ?housing labor contract? causesdischarge; or in ?worker advocate contract? advocate law that protectsadvocates should be applied as ?fees paid through the desicion of the court? thatis outsourced from advocate actions.Globalization wave indispensably makes labor law to approachcontract law that was disconnected from each other in the past century. On theother hand contract law is generally unbalanced, one party?s empowerisedjoining contracts and nameless contracts are observed to be widespread. In thenear future, labor law nameless contracts and even arranging according toregulations could ask for a compulsive investigation in detail.Key World: 1) Nameless Contract, 2)Labor Law, 3) Mixed Contract4) Obligation Law, 5) Sui Generis Contract