Kalabalık ve zaman baskısı altındaki tüketicilerin alışverişten duydukları tatmin düzeyini belirlemeye yönelik bir çalışma
A study to define the shopping satisfaction level of consumers in retail crowding and under time pressure
  1. Tez No: 205480
  2. Yazar: ESENGÜL İPLİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA DEMİRCİ OREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışları, Durumsal Faktörler, Kalabalık, Zaman Baskısı, Tatmin Düzeyi, Consumer Behavior, Situational Factors, Retail Crowding, TimePressure, Level of Satisfaction
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Durumsal faktörler içerisinde yer alan kalabalık ve zaman baskısıfaktörleri tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde önemli etkilere sahipolabilmektedir.Kalabalık ve zaman baskısı faktörlerinin tüketicilerin alışverişdavranışlarını nasıl etkilediğinin anlaşılması perakendeciler için önemlidir.Kalabalık, tüketicilerin mağazaya girip girmeme kararı ile mağaza içerisindekikarar ve davranışları üzerinde etkili olmaktadır. Son yıllarda, insanların yaşamstandartlarının yükselmesi ve hayat tarzlarının değişmesi sonucu ortaya çıkanzaman baskısı kavramı tüketicilerin alışveriş davranışlarını ve tercihlerini önemliölçüde etkileyen bir diğer değişkendir. Ayrıca, kalabalık ve zaman baskısıfaktörleri, tüketicilerin, yaptıkları alışverişten tatmin olma düzeyi üzerinde deetkili olabilmektedir.Bu çalışmanın temel amacı; kalabalık ve zaman baskısı faktörlerinin, satınalma eylemi gerçekleştiren tüketicilerin alışverişten duydukları tatmin düzeyinine yönde etkilediğini saptamaktır.Bu çalışmadan elde edilen bazı önemli bulgulara göre; (1) tüketicilerinkalabalık algısının zaman baskısı ve alışveriş güdüsüne bağlı olarak değiştiği,(2) algılanan kalabalık ve zaman baskısının tüketicilerin alışverişten duyduklarıtatmin düzeyini azalttığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Among the situational factors of consumer behaviors, retail crowding andtime pressure can have serious effects on consumers? purchasing behavior.It is important for retailers to understand that how retail crowding and timepressure have an effect on consumers? shopping behavior. Retail crowding hasbeen influential on consumers? decision whether to enter the shop or not, ontheir decision making and behaviors in the shop. In recent years, time pressurethat appears as a result of the increase in people?s life standards and thechange in their life styles is another variable that affects the consumers?shopping behavior and preferences. On the other hand, retail crowding and timepressure can have an effect on the level of satisfaction that the consumers getfrom shopping.The core purpose of this study is to determine how the factors of retailcrowding and time pressure affect the satisfaction level of the consumers.Some important findings of this study can be listed that follows: (1)consumers? crowding perception change based on time pressure and shoppingmotive, (2) retail crowding and time pressure reduce the level of satisfaction thatthe consumers get from shopping.