Design requirements for the exercise areas in the international space station
Uluslararası uzay istasyonu egzersiz alanları için tasarım gereksinimleri
  1. Tez No: 205479
  2. Yazar: ASLI YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİME DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İç Mimari ve Dekorasyon, Astronomy and Space Sciences, Industrial and Industrial Engineering, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz alanları, egzersiz aletleri, iç mekan ve çevrekoşulları, tasarım gereksinimleri, Uluslararası Uzay İstasyonu, Design requirements, exercise areas, exercise equipment, interiorand environmental issues, International Space Station (ISS)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışma, Uluslararası Uzay İstasyonundaki egzersiz alanlarına yöneliktasarım gereksinimlerini fiziksel ve davranışsal açıdan ele alır. Bu çalışmadakibelirgin bakış açısı, mürettebat üyelerinin egzersiz alanlarındaki egzersiz aletleriile ilişkisini anlamaktır. Ayrıca, istasyondaki egzersiz alanlarının iç mekan veçevre koşulları ve yanısıra, egzersiz aktivitesiyle aynı mekanda bulunan diğeraktiviteler de göz önünde bulundurulmuştur. Bu çalışmada, tasarımcıların nederecede kullanıcıların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurdukları ve cevapverdikleri tartışılmaktadır. Yapılan analizler sonucunda bazı gereksinimleringöz ardı edildiği ortaya çıkmıştır. Bunun başlıca sebebinin istasyonun mekan,zaman ve enerji anlamında getirdiği kısıtlamalar olduğu saptanmıştır. Fakat, buçalışma, hem bu kısıtlamaları hem de kullanıcı isteklerini göz önündebulunduracak tasarım önerilerilerinin olabileceğini ortaya çıkarmaktadır.Çalışma sırasında, mürettebat elemanlarının fiziksel ve davranışsal sağlığınıetkileyen bazı problemler saptanmıştır. Bu problemleri çözmeye yönelik vesonraki uzay misyonları için egzersiz alanlarının tasarımına da yararlıolabilmesi adına bazı tasarım önerileri yapılmıştır. Ayrıca, bu çalışmaUluslararası Uzay İstasyonundaki egzersiz alanlarındaki kullanıcıların fizikselve davranışsal gereksinimlerini irdelemeye dönük geniş kapsamlı nitelçalışmaların azlığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study explores the design requirements of the exercise areas of theInternational Space Station (ISS) in terms of physical and behavioralrequirements. The main focus of the study is to understand the interactions ofthe crew members with the exercise equipment. Besides, the interior andenvironmental conditions of the exercise areas in the station as well asinteraction of the exercise activities with the other activities are considered. Inthis study, how well users? expectations fulfilled by the designers are discussed.It is found that some user needs are disregarded, because of the space, time andpower constraints imposed by the station. However, in this study it isdetermined that design solutions can be generated both regarding the user needsand the constraints imposed by the station. Through out the study, someproblems are figured out affecting both the physiological and psychologicalwell being of the crew members. Some guidelines are suggested accordinglythat can be useful for designers in designing exercise areas for space for furthermissions. In addition, this study indicates the lack of in-depth qualitative studiesthat explores users? physical and behavioral needs in the exercise areas in theISS.