Küçük ve orta ölçekli işletmelerin izledikleri rekabet stratejileri: Adana' daki KOBİ'ler üzerinde bir çalışma
The competition strategies of small and medium size businesses follow: A Study about SME's in Adana
  1. Tez No: 205482
  2. Yazar: SADULLAH KISACIK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜNAL AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Strateji, Rekabet Stratejileri, Stratejik Plan, KOBİ, Strategic Management, Strategy, Strategies of Competition, StrategicPlan, SME
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Strateji kavramı savunma alanında geniş olarak kullanılan bir kavram olmaklabirlikte zaman içerisinde yönetim alanında da kullanılmaya başlanmıştır.Yönetimbiliminde özellikle firmaların ya da şirketlerin rakiplerine karşı izleyeceği stratejiler,önce Stratejik Planlama ve daha sonra da Stratejik Yönetim adı verilen bir disiplinindoğmasına neden olmuştur. Günümüzde Stratejik Yönetim, yönetim biliminde çokönemli araştırma alanlarından birini oluşturmaktadır.Globalleşen dünyada artan rekabet ortamında şirketler hızla Stratejik Yönetimtekniklerinden yararlanarak, örgütsel yapılarını, sistemlerini, süreçlerini yenidenyapılandırmaktadırlar. Geleceğin şartlarının çok daha rekabetçi olacağına şüphe yoktur.Bunun farkında olanlar geleceği kazanmak için şimdiden mücadele içerisindedirler.Bu tez çalışmasında işletmelerin izleyebileceği rekabet stratejileri ve bu rekabetstratejilerinin özellikleri literatür çalışması yapılarak belirlenmiştir. Bu literatürçalışması sonucunda elde edilen bilgilere göre küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabetstratejilerini ölçümleyecek bir anket hazırlanarak Adana Sanayi Odasına kayıtlıKOBİ'lere uygulanmıştır.Anket çalışması ile ilgili veriler SPSS paket programı kullanılarakdeğerlendirilmiş, Adana KOBİ'lerinin izledikleri rekabet stratejilerinin perspektifiçıkartılmıştır. Anket sonucunda elde edilen bulgulara göre; firmaların en fazlauyguladığı stratejinin toplam maliyet stratejisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca stratejikkararların çoğunlukla firma sahipleri tarafından alındığı ve bu kararların genelliklebüyüme yönünde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The meaning of strategy has started to being used at management field as wellas having a fruquent use in defending area. The strategies that the firms andcompanies follow had caused to being of discipline that first called Strategic Planningand then strategic Management. Nowadays, Strategic Management is one of the mostimportant searching areas in science of management .In global world today considiring the rising level of competition we couldsay the firms are rapidly remaintaining their organizational structures , systems andtheir process. There is no doubt the coming future conditions would be far moredifficult .And who realized this are the ones that started to struggle with it.The Competition Strategies and its special features which firms would followare described by doing literature work in this thesis study.At the end of this literature work an inquiry that can measure the competitionstrategies of small and medium administrations had been prepared and was applied toSMEs that are registered to Adana Sanayi Odası (Chamber of Adana Industry).The datas about inquiry work were evaluated by using SPSS programme, andthe competition strategies Adana SMEs follow were taken out. And it was understoodthat the popular strategy which firms use is the total cost according to the result ofinquiry.Also, it was found out that the strategic desicions are mostly made by the owners offirm and these desicions are usually made for the firms to get bigger.