Örgütsel iklimin iş tatmin düzeyine etkisi: Tekstil sektöründe bir araştırma
The effect of organizational climate on job satisfaction level: An evaluative study in textile sector
- Tez No: 205494
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜNAL AY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, İklim, Örgütsel İklim, İş Tatmini, Organization, Climate, Organizational Climate, Job Satisfaction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Örgüt üyelerinin çoğunluğunca algılanabilen ve örgüte belirli bir kimlikkazandıran örgütsel iklim kavramı örgütte insan davranışını açıklamada oldukça yararlıbir değişkenler kümesini oluşturmaktadır. Örgütlerde çalışanların örgütsel iklimi değişikboyutlarda nasıl algıladıklarının anlaşılması, örgütlerin kendi yönetim sorunlarınıanlamalarını ve çözümler üretebilmelerini sağlayacaktır. Bir örgütte egemen olaniklimin anlaşılması yönetim sürecinin incelenmesinde ve sağlığa kavuşmasında önemlibir aşamadır. Bu tez çalışmasının amacı, örgütsel iklim ve iş tatmin düzeyi arasında birilişki olup olmadığını araştırmaktır. Belirlenen örgütlerde örgütsel iklim konusundabirtakım genellemelere ulaşmaktır. Örgütlerde çalışanların örgütsel iklim boyutlarınabağlı olarak düşünceleri tespit edilmek istenmiştir. Araştırma kapsamındaki örgütlerinörgütsel iklimi tanımlanmaya çalışılmıştır. Ayrıca çalışanların iş tatmin düzeyleribelirlenmeye çalışılmıştır. İnsan kaynakları yönetimi kademelerinde görev yapanyöneticilerin ve bizzat işi yapan çalışanların görüşlerine dayanılarak ve işletmelerhakkında yapısal bilgiler kullanılarak, örgütsel iklim ve örgütsel iklimi etkileyenfaktörler ortaya konulmuştur. Araştırma kapsamındaki örgütlerde çalışanların iş tatmindüzeyleri yüksek bulunmuştur. Ayrıca örgütlerde örgüt iklimi, açık örgüt iklimi tipineuygundur. Örgütlerde örgütsel iklim ve iş tatmin düzeyi arasında anlamlı ve pozitifyönde bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of organizational climate which is perceived by the majority oforganization?s members and referred a specific identity to organization constitutesrather useful variation heaps to explain human behavior in organization. Beingunderstood that how the organization?s workers perceive the organizational climate atthe various dimensions, it is unsuspecting that they acquire opinions about theorganization?s internal managerial matters. Being understood the climate which isdominant in an organization is an important stage to examine the managerial process.The main goal of this study is to reach some generalizations concerning an organizationwhich was chosen at the subject of organizational climate. For this purpose, the viewsof the samples are determined in relation to two dimensions of organizational climate.These dimensions are: Participation and organizational loyalty. And the other goal ofthe study is to determine job satisfaction level in organizations which are being done theresearch. In addition determining the effect of organizational climate on job satisfactionlevel.At the result of the study, it is possible to make the following generalizations:First of all, in the related organizations, organizational climate is an important factorwhich is perceived by all the members of the organization. It is seen that in the relatedorganizations job satisfaction level is quite high and organizational climate is based onthe participative, creativity and achievement. Which is called clear organizationalclimate type. In addition the effect of organizational climate on job satisfaction level issignificiant.