Cem Sultan' ın Türkçe Divanı' nın tahlili
The analysis of Cem Sultan's Divân written in Turkish
- Tez No: 205493
- Danışmanlar: PROF.DR. MİNE MENGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cem Sultan, Divan Poetry, homesickness, fate, loneliness
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada, Divân şiirinin şair şehzadeleri arasında yer alan Cem Sultan'ınTürkçe Divânı'nın tahlili yapılmıştır. Öncelikle, Cem Sultan'ın yaşadığı dönem olan 15.yüzyıl, Cem Sultan'ın hayatı, edebû kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir.Çalışmada esas kaynak olarak, . Halil ERSOYLU'nun hazırladığı ?CemSultan'ın Türkçe Divânı? adlı kitap esas alınmıştır.Metnin tahlili yapılırken; biçim, dil ve üslûp, içerik özelliklerideğerlendirilmiştir. Divân biçim yönünden incelendiğinde, Divân şiirinin karakteristiközelliklerini taşıdığı görülmüştür. Üslûp çalışması sonucunda, Cem Sultan'ın şiir dilinikullanmadaki ustalığı ortaya konmuştur. çerik özellikleri değerlendirilerek, CemSultan'ın geniş hayal dünyası ve şiirlerine yansıyan yaşam öyküsü anlatılmıştır.Sonuç Bölümü'nde tahlil çalışmasının genel değerlendirmesi yapılmış ve CemSultan'ın Türkçe Divânı'na yansıyan sanatı hakkında bir sonuca varılmıştır.Anahtar Kelimeler : Cem Sultan, Divân şiiri, gurbet, felek, yalnızlık.
Özet (Çeviri)
In this study, analysis of Cem Sultan?s , who was one of the prince poets ofClassical Ottoman Poetry, ? Divân written in Turkish? is performed. Priority is given to15 th century, in which Cem Sultan lived, life of Cem Sultan, Literal Personality andinformation about his Works are supplied.This study is sourced on the book ?Cem Sultan?s Classıcal Ottoman PoetryWrıtten ın Turkısh? by . Halil ERSOYLU.During text analysis; charesteristics of form, language, style and content are alsoconcidered. When the Divan is analysed as for form, it is determined that it has thecharesteristics of Classical Ottoman Poetry. When Language and style are analysedmastery of Cem Sultan to use poetic language is stated clearly. Cem Sultan?s feeding onideas and his life story that reflected in his poems are described by content charesteristics.Index cards on these topics are prepared and various sources are investigated to contactthe results on the collections.General evaluation of the analysis performed is presented as Conclusion. In thelight of evaluations performed, a conclusion is made on the reflected art of ?CemSultan?s Divân Wrıtten ın Turkısh?.