Türkiye'de 1980 sonrası dönemde enflasyonun önlenmesinde maliye politikası araçlarının etkinliği
The efficiency of finance policy tools in preventing the inflation in Türkiye, after 1980
- Tez No: 205623
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUZAFFER DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Kamu Harcamaları, Maliye Politikası, Vergiler
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de enflasyonun önlenmesinde maliye politikasıaraçlarının etkinliğini araştırmaktır. Bu nedenle ilk bölümde enflasyon türlerini ve iktisatokullarının enflasyon teorileri incelenmeye çalışılmıştır.kinci bölümde enflasyonun önlenmesinde maliye politikası araçlarının etkinliği teorikolarak açıklanmaya çalışılmış daha sonra üçüncü bölümde ise Türkiye'de 1980 sonrasıdönemde uygulanan istikrar programları,ve bu istikrar programlarının uygulama sonuçları ,son olarak da maliye politikası araçlarının Türkiye'de enflasyonun önlenmesinde etkinliğiniincelenmeye çalışılmıştır.Ve sonuç bölümünde enflasyonun önlenmesi için alınması gereken önlemler ortayakoyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the efficiency of finance policy tools in preventingthe inflation in Türkiye, after 1980?s. For this reason in first chapter the types of inflation andthe inflation theories of the economic schools is tried to be studied.In second chapter the efficiency of finance policy in preventing inflation is tried to beexplained theoretically, in third chapter the stability programs that have put into practice after1980?s in Türkiye and the results of this programme is tried to be studied. At last, theefficiency of finance policy tools in preventing the inflation is analysed.And in conlusion chapter, the measures that has to be taken for preventing the inflationis tried to put forward.Keywords : nflation, Finance Policy, Public Expenditure, Taxes