Kadın bedeni kurguları ve temsiliyet: 1970 sonrası batı sanatında bedenlerini kullanan kadın sanatçılar
Woman's body and representation: Women artists using their bodies in art after 1970
- Tez No: 205622
- Danışmanlar: Y.DOÇ. İNCİ EVİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Temsiliyet, kadın bedeni, toplumsal cinsiyet, iktidar, organsız beden, mimesis, iğrenç, parodi, Representation, woman?s body, gender, power, body without organs, mimesis, abject, parody
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sanatta sıklıkla kullanılan kadın bedeni, temsiliyet kavramından ayrı düşünülemez. Bunedenle çeşitli kuramlarda beden, kadın, dişil, özne gibi kavramlar incelenir ve bu bakışaçılarına günümüz feminist kuramcıların eleştirel ve yorumlayıcı yaklaşımları değerlendirilir.lkin, Freud ve Lacan'ın psikanalitik söylemlerinde kadınlık kurguları, sonra Irigaray veKristeva'nın yorumları ele alınır. Foucault'nın beden ve iktidar, Deleuze ve Guattari'nin ise,organsız bedenler, kadın oluş, yersizyurtsuzlaşma gibi kavramları incelenir. Ayrıca cins,cinsiyet ve Judith Butler'ın performatif ve drag olarak cinsiyet anlayışı açıklanır. Kurambölümünün her kısmında söz edilen kavramlar, sanatlarında bedenlerini kullanan çeşitli kadınsanatçıları anlamak için kullanılır ve örneklendirilir.Cindy Sherman, Francesca Woodman, Ana Mendieta, Carolee Schneemann, Hannah Wilke,Tracey Emin ve Sarah Lucas gibi sanatçılar, tezde yer alan kuram ve kavramlar yardımıylaincelenir. Sonuç olarak, kadın sanatçının kendi bedenini kullanırken karşılaştığı tuzaklaradikkat çekilerek, direniş yöntemleri ve oluşan imge katmanları arasında yeni bir temsiliyetpolitikası araştırılır.
Özet (Çeviri)
Woman?s body that has been widely used in art cannot be differentiated from the problematicof representation. Consequently, the concepts of body, woman, feminine and subjectivity areanalysed in various theories while the contemporary feminist thinkers? critical andinterpretative approaches are cited. Firstly, the construction of womanhood in thepsychoanalitic theories of Freud and Lacan, then Irigaray?s and Kristeva?s comments arediscussed. Foucault?s understanding of body and power, and Deleuze and Guattari?sterminology of body without organs, becoming woman and deterritorialization are argued.Furthermore, concepts such as sex, gender and Judith Butler?s version of gender as beingperformative and drag are explained. The concepts that are mentioned in the theory chapterare used to understand different women artists exemplified in each section.Artists such as Cindy Sherman, Francesca Woodman, Ana Mendieta, Carolee Schneemann,Hannah Wilke, Tracey Emin and Sarah Lucas are examined with the use of theoretical andconceptual tools of the thesis. Finally, the resistance methods and a new politics ofrepresentation amid the strata of existing images are sought at the same time drawing theattention to the risks faced by the women artists using their bodies in art.