Cumhuriyet'in kuruluşundan 1950'ye sergiler ve müzeler ilişkisi
Up Until 1950 from the foundation of the republic the exhibitions and museums connection
- Tez No: 205624
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. BURÇAK MADRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, sergi, müze, müze projeleri, Republic, exhibition, museum, museum projects
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
CUMHUR YET' N KURULUŞUNDAN 1950'YE SERG LER VE MÜZELERL ŞK STuğba ERZ NCANÖZETÜlkemizde Osmanlı'ya dek uzanan sergi etkinliklerinin belli bir sistematik çerçevesindeizleyiciyle buluşması ancak Cumhuriyet Dönemi'nde gerçekleşmiştir. Güzel sanatlardantarihe, el sanatlarından üretime dek pek çok farklı alanda gerçekleştirilen sergi etkinlikleri,dönemin toplum yaşamında önemli yankılar uyandırmıştır. Sergilerden elde edilenkoleksiyonların bir bölümü müzeleştirilmek suretiyle değerlendirilmek istenmiş, bu yöndeçalışmalarda bulunulmuştur. Bunlar içinde sözü edilen, proje aşamasında kalan veya hayatageçen müze projelerinden söz edilebilirse de, birçoğunun istenilen nitelikte müzeyedönüştürülememiş olduğu görülür.Bu çalışmada, Erken Cumhuriyet Dönemi'nde düzenlenen sergi etkinlikleri ile ortaya konanmüze projeleri / kurulan müzeler arasındaki bağın varlığına dikkat çekilmiş, sergi-müzeilişkisi sorgulanmıştır. Gerçekleştirilen sergilerin arzu edilen sayıda ve nitelikte olmasa da,bazı müze yapılanmalarına kaynaklık ettiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
CUMHUR YET? N KURULUŞUNDAN 1950?YE SERG LER VE MÜZELERL ŞK STuğba ERZ NCANABSTRACTExhibition tradition in our country had began in Ottoman Empire period, but making thisactivity periodically within certain rules become a reality in Turkish Republic period. Fromfine arts to history, from handicrafts to production, various exhibition activities had beenechoed in social life broadly and attracted attention. The collections obtained from theexhibitions, had been desired to be realized to make museums. There were some of them onlybeen a project of a museum or only mentioned, there were also some of them had been putinto realization as a founded museum. But most of them could not been turn into museum asdesired.In this work, it has been tried to attract attention to the relation between the museums thatfounded / museum projects and the exhibiton activities in early Turkish Republic period. Ithas been drawed a conclusion that although the exhibitions that realized were not in qualityand quantity as desired for, they have been origin of some museum structures.