Duygusal zeka gelişim programının, eğitilebilir zihinsel engelli öğrencilerin davranış problemleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 205674
  2. Yazar: EMİNE YAŞARSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, Eğitilebilir Zihinsel Engelli, Davranış Problemi, Duygusal zeka Gelişim Programı, Emotional Intelligence, Mentally-Educable Disordered, BehaviorProblem, E.Q. Development Program
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmada özel alt sınıfta öğrenim gören eğitilebilir zihinsel engelliöğrencilere yönelik geliştirilen duygusal zeka gelişim programının, bu öğrencilerindavranış problemleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma girişilgili araştırmalar, yöntem, bulgular ve yorumlar, sonuç ve öneriler olmak üzere beşbölümden oluşmaktadır.Bu araştırma Tek-Grup Öntest-Sontest Modele dayalı deneysel bir çalışmadır.Bu araştırmada öğrencilerin davranış problemlerini öğretmen derecelendirmesine göretespit etmek amacıyla Gözden Geçirilmiş Davranış Problemleri Kontrol ListesiGGDPKL,(Revised-Behavior Problem Cheklist) kullanılmıştır.Mersin İbrahim Karaoğlanoğlu özel alt sınıfında öğrenim gören eğitilebilirzihinsel engelli 10 öğrenciye duygusal zeka gelişim programından sonra GGDPKLuygulanmıştır.Ölçeğin uygulanması sonucunda elde edilen veriler amaçlara uygun olarak SPSSprogramı ile tek grup öntest-sontest tekniği kullanılarak analiz edilmiş veyorumlanmıştır.Araştırmanın bulgularına göre, özel eğitim sınıfı öğrencilerine yönelikhazırlanan duygusal zeka gelişim programının öğrencilerin davranış problemleriniazalttığı sonucuna varılmıştır.Bu sonuca göre uygulanan eğitim programının öğrencilere duygusal zekabecerilerinin kazandırılmasında, dolayısıyla da davranış problemlerinin azaltılmasındaetkili bir program olduğu söylenebilir.Özel eğitim uygulamalarında duygusal zekadan faydalanılmalı ve buna benzerprogramlar geliştirilerek uygulanmalıdır. Eğitilebilir zihinsel engelli çocuklara yönelikhazırlanan duygusal zeka gelişim programı farklı popülasyonlar için de planlanmalıdır.Öğretmen yetiştiren tüm yükseköğretim programlarında Duygusal zeka en azındanseçmeli bir ders olarak okutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this research, It is aimed to examine the EQ development program targetingon a mentally-educable disordered special sub class student group concerning its causesover their behavior problems.The research is consisted of 5 parts; the introduction,relevant researches, the method, findings and comments, the result and suggestions.This research is an emprical work; based on the one-group pretest finaltestmodel. In order to determine the student behavior problem according to the teacher?sestimation the Revised-Behavior Problem Cheklist has been used.After the E.Q development program GGDPKL was applied to 10 mentallyeducable disordered students who attend the special sub class in Mersin İbrahimKaraoğlanoğlu Primary School.Datas achieved having applied to the scale accordably with the objectives havebeen interpreted and analyzed by means of SPSS program with pretest final test model.Considering the findings of the research, It is deduced that the EQ developmentprogram preapared for a special training class has a reducable role in the students?behaviorial problems.From this point, It can be argued that the applied program is effective for thestudents to improve their capability of emotional intelligence, hence reducing theirbehavorial delinquency.