Buruklu Âşık Kul Mustafa hayatı-şiirleri-atışmaları-halk hikayeciliği derleme-inceleme
Buruklu Âşik Kul Mustafa the life-poems-bickering-folk tales
- Tez No: 205748
- Danışmanlar: PROF.DR. ERMAN ARTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Adana Âşıklık Geleneği, Buruklu Âşık Kul Mustafa, Şiir, Atışma, Halk Hikayesi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Bu çalışmamda Adana âşıklık geleneğinin yaşayan güçlü temsilcilerindenBuruklu Âşık Kul Mustafa'nın hayatı, şiirleri, atışmaları, halk hikayeciliği derlenipincelenerek Âşık Kul Mustafa'nın gelenekteki yeri belirlenmeye çalışılmıştır.Birinci bölümde Adana âşıklık geleneği ve geleneğin gelişim süreci verilmiş,ikinci bölümde Âşık Kul Mustafa'nın kimliği, ailesi, öğrenim durumu, geçimkaynakları ile ilgili bilgiler verildikten sonra üçüncü bölümde Kul Mustafa'nın âşıklığıincelenmiştir. Âşıklığa başlayışı, sazlı-sözlü ortam, usta-çırak ilişkisi, rüya-bade-mahlas, üstatlığı, yetiştiriciliği, diğer âşıklarca bilinip tanınması ile aldığı ödüller vehakkında yazılan yazılar, şiirlerinin yayımlandığı gazete, dergi, kitap v.s verilmiştir.Âşığın şiirleri dördüncü bölümde üslup özellikleri yönünden, kullandığı kelime kadrosu,anlatım başlıkları altında toplanıp detaylı olarak incelenmiştir. Altıncı bölümde âşığınşiirleri içerik yönünden maddi aşk ve sosyal konulu şiirler ile dini-tasavvufi şiirlerolmak üzere iki ana grupta toplanarak incelenmiştir.Sonuç bölümünden sonra Buruklu Âşık Kul Mustafa'nın şiir metinleri, şiirleringenel dizini, atışmalarından örnekler ve halk hikayesi örneği verildikten sonraşiirlerdeki bazı kelime ve kavramlar incelemenin sonunda oluşturulan sözlükteverilmiştir. Çalışma kaynakça bölümü verilerek tamamlanmıştır.Buruklu Âşık Kul Mustafa'nın geleneğe bakışı, geleneği ne ölçüde yansıttığıdetaylarıyla incelenerek Buruklu Âşık Kul Mustafa'nın gelenekteki yeri belirlenmeyeçalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the life, poems, bickering, folk tales of Buruklu Âşık Kul Mustafa,who is one of the strongest representatives of Adana?s Tradition of Minstrelsy, werecompiled , examined and Âşık Kul Mustafa?s place in the tradition was tried to bedetermined.In the fist section, Adana?s Tradition of Minstrelsy and the development process ofthe tradition were given. İn the second section, information concerning Âşık Kul Mustafa?sidentity, family,education, sources, for earning a living were given, then in the third section,Kul Mustafa?s minstrelsy was examined. The way he had started his minstrelsy,instrumentaloral environment, master-apprentice relation, dream-wine-nickname, hismastership, his teaching, his recognition by the other minstrels and the awards he wasgranted and the articles written about him, the newspapers, journals, books etc. in which hispoems were gathered under the narration titles; in the sixth section the minstrel?s poemswere examined regarding their content which were grouped in two main groups asmaterialistic love and social poems, and the religi-sufistic poems.After the conclusion section, Buruklu Âşık Kul Mustafa?s poem texts, the generalindex of the poems, samples of bickering and folktale samples were given , then, somewords and expressions in the poems were given in the dictionary, which was formed at theend of the study. The study is completed by the bibliography section.Buruklu Âşık Kul Mustafa?s opinion about the tradition and to what extend thetradition was reflected were examined in detail and Buruklu Âşık Kul Mustafa?s place inthe tradition was tried to be determined.Keywords : Adana?s Tradition of Minstrelsy, Buruklu Âşık Kul Mustafa, Poem,Bickering, Folk Tale.